Αμπελόκηποι 210-6983 222 | 213-0312 000
Γκύζη 216-070 0000

Υπογονιμότητα Γυναικών - Κρυφοί Παράγοντες

Υπογονιμότητα Γυναικών - Κρυφοί Παράγοντες

Υπογονιμότητα Γυναικών - Κρυφοί Παράγοντες | Σε περιπτώσεις που η επιθυμητή εγκυμοσύνη δεν επιτυγχάνεται υπάρχει εμπειρία παλίνδρομων κυήσεων

Σε περιπτώσεις που ο κλινικός έλεγχος από τον γυναικολόγο και ο πρώτος έλεγχος γονιμότητας όπως περιγράφεται στην σελίδα “Έμμηνος ρύση & Γονιμότητα”  δεν έχει σημαντικά ευρήματα και

 1. η επιθυμητή εγκυμοσύνη δεν επιτυγχάνεται
 2. υπάρχει εμπειρία παλίνδρομων κυήσεων

Εργαστηριακός Έλεγχος

Με την εξέταση γίνεται έλεγχος του αριθμού και της ποιότητας των χρωμοσωμάτων. Πιθανή γεννητική βλάβη στα χρωμοσώματα καθιστά την φυσική εγκυμοσύνη δύσκολη αλλά και με σοβαρούς κινδύνους υγείας για το παιδί που θα γεννηθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η συμβολή προεμφυτευτικού ελέγχου από εξειδικευμένο κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού από αυτοάνοσα νοσήματα, αλλά και μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια τα οποία συμμετέχουν στην ρύθμιση της αιμόστασης που παρατηρούνται ιδιαίτερα συχνά. Αυτά επιφέρουν αυξημένη πιθανότητα θρομβώσεων στα νέα αγγεία του ενδομητρίου – στην περιοχή εμφύτευσης του εμβρύου. Σε περίπτωση σχηματισμού θρόμβων στα νέα αγγεία, δυσκολεύεται ή και διακόπτεται η ροή του αίματος στα αγγεία της μήτρας και κατά επέκταση η αιμάτωση του εμβρύου, με πιθανή την προβληματική αγκίστρωση – ανάπτυξή του, ή την αποβολή του. Ο έλεγχος κρίνει την πιθανή απαίτηση προληπτικής αντιθρομβωτικής θεραπείας κατά την διάρκεια της κύησης.

 
Προτείνεται ο πλήρης έλεγχος της θρομβοφιλίας που περιλαμβάνει :
 1. τον βιοχημικό – ανοσολογικό έλεγχο θρομβοφιλίας ειδικά σε άτομα που έχουν τα ίδια ή μέλη της οικογένειας τους  αυτοάνοσα νοσήματα όπως περιγράφεται στην σελίδα   “Θρομβοφιλία”
 2. τον γονιδιακό έλεγχο θρομβοφιλίας ο οποίος καταδεικνύει πιθανές γονιδιακές μεταλλάξεις που προκαλούν θρόμβους ειδικά σε άτομα με μέλη στην οικογένεια με εγκεφαλικά, έμφραγματα, εμβολές, όπως περιγράφεται στην σελίδα   “Θρομβοφιλια γονιδιακή”

Αποτελεί από τις σημαντικές αιτίες υπογονιμότητας, όπου το ενδομήτριο αναπτύσσεται σε περιοχές έξω από την μήτρα. Η διαπίστωση της κατάστασης αυτής γίνεται με μέθοδο επιλογής την λαπαροσκόπηση, που είναι όμως επεμβατική. Ο εργαστηριακός έλεγχος μπορεί με την ανίχνευση δεικτών φλεγμονής των οωθηκών CA-125 και του γενικού ανοσολογικού δείκτη φλεγμονών IL-6, και να υποδείξουν την αναγκαιότητα ή μη της λαπαροσκοπικής εξέτασης των οωθηκών

Οι κλασσικές καλλιέργειες που προτείνονται στον έλεγχο της γονιμότητας, έχουν αρκετές φορές ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Κατά περίπτωση εξέτασης και εξεταζόμενου, μπορεί να φτάσουν τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα των καλλιεργειών, μέχρι και το 60%. Σε περιπτώσεις όμως ανεξήγητης υπογονιμότητας, προτείνεται σε αρνητικά αποτέλεσμα καλλιεργειών, η επιβεβαιωτική ανίχνευση στο ουρεόπλασμα, μυκόπλασμα, και τα χλαμύδια, με την υπερευαίσθητη και πλέον αξιόπιστη μοριακή μέθοδο ανίχνευσης του DNA τους, όπως περιγράφεται στην σελίδα “Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Παράσιτα”.

Πολλές αναφορές έχουν γίνει σε υπογονιμότητα λόγω έλλειψης βιταμινών ειδικά σε γυναίκες με διατροφικές διαταραχές – προβλήματα δυσαπορόφησης – καπνίστριες. Οι πλέον σημαντικές σε έλλειψη τους είναι οι :

 1. Βιταμίνη Α
 2. Φυλλικό οξύ Β9
 3. Βιταμίνη Β12
 4. Βιταμίνη Ε

Οι εξετάσεις αυτές, προτείνουμε να γίνονται σταδιακά για την μείωση του κόστους και με την συμβουλή και παρακολούθηση του υπεύθυνου γυναικολόγου ή γεννητιστή.

 

Για περισσότερες πληροφορίες με τις εξετάσεις και τις απαιτήσεις προετοιμασίας, αναζητήστε τις σχετικές σελίδες

 
Τυπικά αναφέρεται το κόστος για τον έλεγχο σε :
 1. καρυότυπο ζεύγους: 250 ευρώ.
 2. μοριακού καρυότυπου υψηλής ευκρίνειας (κατά άτομο) 450 ευρώ
 3. αυτοάνοση θρομβοφιλία περίπου  100 ευρώ 
 4. γονιδιακή θρομβοφιλία με πλήρη ανάλυση σε 20 γονίδια  180 ευρώ.
 5. δείκτες φλεγμονής – ενδομητρίωσης: 70 ευρώ.
 6. την μοριακή ανίχνευση βακτηριδίων : 100 ευρώ
 7. πακέτο επιπέδων βιταμινών Βιταμινών Α,Β12, Ε, Φυλλικού οξέος : 80 ευρώ

 

Τα αποτελέσματα για τον καρυότυπο δίνονται σε 15 – 20 εργάσιμες  ημέρες,

Γονιδιακός έλεγχος θρομβοφιλίας σε 10 εργάσιμες και για τις υπόλοιπες σε 2-4 εργάσιμες ημέρες.

Πληροφορίες επιλεγμένες – ενδεικτικές με πηγές :  Interpretation of Diagnostic Tests – J.Wallach  και https://labtestsonline.org

Η επιλογή και επεξήγηση χρήσης της ανάλυσης είναι αποκλειστική ευθύνη του θεράποντα ιατρού σας

Επιμέλεια : Ιωάννης Γρατσίας Δ/της Εργαστηρίου / MSc Clinical Biochemistry - Molecular Biology

2022 - 2023

Διαγνωστικό Εργαστήριο Βιοπαθολογίας | Μικροβιολογικό | Μοριακή | DNA | Υπέρηχοι | ΕΟΠΥΥ – Ιατρεία

Διαγνωστικό: Δ/ντης Βιοχημικός Ι. Γρατσίας –  Βιοπαθολόγος Ι. Κατσαβοχρήστος / Μ. Κολοκούρη

Ιατροί: Γενικός Ιατρός Χ. Χρυσανθάκη – Ενδοκρινολόγος Ε. Τυφοξύλου – Καρδιολόγος Α. Καστανάς – Νευρολόγος Γ. Καραγιώργης – Ουρολόγος Κ. Ψυλλιάς – Πνευμονολόγος

Ευθύνη & Ήθος στην ΒιοΪατρική επιστήμη – Εξατομικευμένη Ιατρική Πράξη με Ευγένεια και Ενσυναίσθηση

Κορυφαία επίδοση ικανοποίησης εξεταζόμενων 5 αστέρων σε χρήστες μέσω  Google / Doctor any Time

Ποιότητα στις διαγνωστικές εξετάσεις

Ασφάλεια προσωπικών δεδομένων GDPR

e – Ραντεβού μέσω Doctor Αny Τime σε:  ΚαρδιολόγοΟυρολόγοΝευρολόγο – Διαγνωστικές Εξετάσεις

Εημερωτικά Blogs:  checkup.com.gr  –  nosileftis24.gr   –  syntagografisis.grtestcovid.gr

 

Διαγνωστικό Κέντρο Βιοπαθολογίας – Αθήνα | Ιατρικό Κέντρο Check Up Medicus | Checkup – Εξετάσεις Αίματος – Τιμές – Κόστος – Covid-19 Test | ΕΟΠΥΥ.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε μας email ή τηλεφωνήστε μας για ραντεβού για εξέταση ή με ιατρό.

Check Up Medicus | Διαγνωστικό Κέντρο Αθήνα | Εξετάσεις Αίματος | Covid-19 Test
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0