Πανόρμου - 40, Αμπελόκηποι Αθήνα, ΤΚ. 11523

Μεταβολισμός – Χρόνια κόπωση – Αντιγήρανση Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

sindromo_xronias_koposisΤΙ ΕΙΝΑΙ

Τα συμπτώματα του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης είναι η έντονη εξάντληση, με κακή ποιότητα στον ύπνο και στο ξύπνημα, πονοκέφαλοι, πόνοι μυοσκελετικοί και αρθρώσεων αλλά και προβλήματα στην μνήμη.

Η ένταση και ο τύπος των συμπτωμάτων έχουν διακυμάνσεις από ημέρα σε ημέρα, με άλλες να είναι «καλές ημέρες» και με απουσία συμπτωμάτων και άλλες «κακές ημέρες» στις οποίες να παρουσιάζεται ακόμα και αδυναμία να σηκωθεί κανείς από το κρεβάτι.

Άλλες ενδείξεις μπορεί να είναι πόνος στην κοιλιακή χώρα ή στο στήθος, φούσκωμα, επίμονος βήχας, κατάθλιψη και άγχος, διάρροια, ζάλη, ξηρότητα στα μάτια ή στο στόμα ή στα αυτιά, αστάθεια στο σφυγμό, πόνο στο σαγόνι, ναυτία και απώλεια της όρεξης, ιδρώτας στον ύπνο, δυσκολίες στην αναπνοή.

Με τις εργαστηριακές εξετάσεις του γενικού check up, και την μέτρηση δεικτών φλεγμονής, διαπιστώνουμε εάν υπάρχει κάποια κατάσταση στον οργανισμό που να επιρεάζει τον μεταβολισμό ή να ενεργοποιεί κατά συνεχή τρόπο το ανοσοποιητικό.

Η συνεχής ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού εξαντλεί τις δυνάμεις του οργανισμού και προκαλεί επιπλέον κούραση από την έκκριση συγκεκριμένων ‘τοξικών’ ουσιών ή και πυρεττογόνων παραγόντων.

Στην συνέχεια ελέγχουμε για πιθανό υποθυρεοειδισμό,για αυτοάνοσα νοσήματα, και για έλλειψη ιχνοστοιχείων.

 

Οι εξετάσεις που γίνονται είναι οι:

Γενικό Check Up (  Γενική αίματος με μέτρηση λευκών και αιμοπεταλίων, ΤΚΕ, Σάκχαρο, Ουρία, Κρεατινίνη, Ουρικό οξύ, Χοληστερίνη HDL, LDL, Τριγλυκερίδια, Ολικά λιπίδια, Αθηρωματικό δείκτη, CRP ποσοτική υψηλής ευαισθησίας, γ-GT, τρανσαμινάσες, γενική ούρων )

TSH (θυρεοειδοτρόπος ορμόνη) Με την συγκεκριμένη εξέταση ελέγχουμε την ρύθμιση του θυρεοειδή αδένα, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει υποθυρεοειδισμός, αλλά και υπερθυρεοειδισμός, που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με σύνδρομο χρόνια κόπωσης.

Σίδηρος (Fe) και φερριτίνη (Ferr) Έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει έντονα συμπτώματα κούρασης, και παρατηρείτε συχνά μεταξύ των γυναικών γόνιμης ηλικίας. Για την εκτίμηση σιδηροπενίας, απαραίτητη είναι και η μέτρηση της αποθήκης του σιδήρου, της φερριτίνης.

Νάτριο, Κάλιο Τα συγκεκριμένα ιχνοστοιχεία – ηλεκτρολύτες, ρυθμίζουν το υδατικό ισοζύγιο του οργανισμού. Η μέτρηση τους γίνεται για να διαπιστωθεί πιθανή αφυδάτωση, ή απορύθμιση των ηλεκτρολυτών λόγω διουρητικών φαρμάκων (π.χ.αντι-υπερτασικών).

ANA (αντιπυρηνικά αντισώματα) Τα ΑΝΑ είναι μία συλλογή πολλών διαφορετικών αντισωμάτων τα οποία προκαλούν αυτοάνοσα νοσήματα. Τα αυτοάνοσα νοσήματα εκφράζονται με μακροχρόνιες φλεγμονές και συνεχή καταπόνηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αποτέλεσμα τους είναι κυρίως μυοσκελετικοί πόνοι και χρόνια κόπωση. Εμφανίζονται συχνά μεταξύ των ατόμων με αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδή αδένα, και με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες.

Ρευματοειδής παράγοντας (RF) Με το ρευματοειδή παράγοντα ανιχνεύουμε κυρίως την ρευματοειδή αρθρίτιδα, που είναι η αυτοάνοση μορφή της αρθρίτιδας. Επιπλέον πληροφορία μπορεί να μας δώσει το τεστ το οποίο είναι ευαίσθητο και σε παρασιτικές λοιμώξεις, φυματίωση, σύφιλη, σε άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, αλλά και σε παθήσεις του ήπατος, των νεφρών και των πνευμόνων. Όλες οι προαναφερθείσες καταστάσεις επάγουν χρόνια εξάντληση στον οργανισμό.

HIV αντίσωμα (Anti-HIV) Η εξέταση γίνεται με την επιλογή του εξεταζόμενου όταν υπάρχει λόγος για τον έλεγχο της λοίμωξης απο τον ιό HIV (AIDS).

Η κορτιζόλη (Cort) (ορμόνη του στρές και της εγρήγορσης) Η εξέταση γίνεται σε περίπτωση υποψίας δυσλειτουργίας των επινεφριδίων.

Δεν απαιτείται συγκεκριμένη προετοιμασία ή κάποια ιδιαίτερη δίαιτα για τις αναλύσεις αυτές, και η αιμοληψία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Τα αποτελέσματα δίνονται σε δύο εργάσιμες.

Διαγνωστικό Εργαστήριο Βιοπαθολογίας Γονιδιακής Ανάλυσης – Ιατρεία

Μικροβιολογικό DNA Γονιδιακές εξετάσεις αίματος neoscreen Πιστοποίηση ISO 9001:2008

Κλινικοί Ιατροί: Καρδιολόγος Α. Καστανάς, Ουρολόγος Κ. Ψύλλιας
Υγεία πεπτικού – Διαιτολογία – Συμβουλετική Προγραμματισμός πρόληψης υγεία -2η γνώμη Health coaching
Ήθος στην ΒιοΪατρική επιστήμη.
Διεύθυνση : Ι. Γρατσίας – Ι. Κατσαβοχρήστος