Πανόρμου - 40, Αμπελόκηποι Αθήνα, ΤΚ. 11523

Πριγκιποννήσων - 24, Γκύζη Αθήνα, ΤΚ. 11474

Πανόρμου - 40, Αμπελόκηποι, Αθήνα
Πριγκιποννήσων - 24, Γκύζη, Αθήνα

213 0312000 | 216 0700000

Διατροφολογία Συμβουλές σε βιταμίνες συμπληρώματα διατροφής

Στην εποχή μας γίνεται πολύς λόγος για την λήψη συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών με αφορμή :

  • της υποβάθμισης της διατροφικής αξίας των τροφίμων λόγω της εντατικοποίησης των καλλιεργιών
  • της εμφάνισης σοβαρών ασθενειών από τον σύγχρονο τρόπο ζωής

Η ποικιλία στην διατροφή, και η συνειδητή επιλογή θρεπτικών ποιοτικά τροφών είναι η βάση για την επαρκή πρόσληψη τους. Η καθημερινή μας σαλάτα, τα φρούτα, τα λιπαρά ψάρια καθώς και οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι οι καλύτερες πηγές πρόσληψης βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Σε επίπεδο πρόληψης όμως, πέρα της σωστής διατροφής, υπάρχουν βιταμίνες – συμπληρώματα διατροφής τα οποία συνηστώνται σε φαινομενικά απολύτως υγειή άτομα. Κλασσικά παραδείγματα είναι :
  • η βιταμίνη D για την πρόληψη της οστεοπόρωσης αλλά και την διαφύλαξη ενός καλύτερου επιπέδου υγείας
  • τα ω-3 λιπαρά οξέα για την διφύλαξη του καρδιαγγειακού, ειδικά σε άτομα με προδιαθεσικούς παράγοντες καρδιαγγειακών νοσημάτων ( υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη, διαβήτης, κ.α )
  • saw palmeto για την προστασία του προστάτη στους άντρες
  • cranbery για την προστασία του ουροποιητικού, ειδικά σε άτομα με ιστορικό ουρολοιμώξεων
 Η χρήση των βιταμινών – συμπληρωμάτων διατροφής είναι πολλές φορές αναγκαία όπως σε περιπτώσεις :
  • λήψης φρμάκων που παρεμποδίζουν την απορρόφηση τους ( π.χ. στατίνες για την χοληστερίνη )
  • ατόμων μεγάλης ηλικίας ( λόγω ολιγοφαγίας και δυσκολίας της απορρόφησης )
  • ατόμων που έχουν περάσει περίοδο μεγάλου στρες
  • ατόμων με ιδιαίτερα μεγάλες σωματικές απαιτήσεις
 Στο εργαστήριο μας μπορούμε να να μας συμβουλευθείτε σε :
  • ειδικές βιταμίνες για το καρδιαγγειακό / προστάτη / οστεοπόρωση
  • αντιοξειδωτικά – αντικαρκινικά
  • πολυβιταμίνες ανδρών – γυναικών – παιδιών

 

Επεξεργασία
Βιταμίνη Κύριες Διατροφικές Πηγές Κύριες Ιδιότητες και Λειτουργίες
BITAMINH Α (ρετινόλη και β-καροτένιο) Χλόη κριθαριού, βούτυρο, λάχανο, καρότο, κρόκος αυγού, ψάρια, συκώτι, σπιρουλίνα, πλήρες γάλα. Αντιοξειδωτική Ανοσοενισχυτική
Αντικαρκινική Αντιγηραντική

  • Απαραίτητη για την νυχτερινή όραση,την επαρκή
    ανάπτυξη και διαφοροποίηση των ιστών.
  • Διεγείρει την παραγωγή των υγρών
    των βλεννογόνων.
  • Βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου
  • Απαραίτητη στην παραγωγή ανδρογόνων –
    οιστρογόνων
Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) Σπαράγγια, βόειο κρέας νεφρά, συκώτι
μαγιά μπύρας, καστανό ρύζι, ξερά όσπρια,
φασόλια, αρνί, γάλα, ξηροί καρποί, χοιρινό,
πουλερικά, πίτουρο ρυζιού, σίκαλη, σολομός,
σόγια, σπιρουλίνα, ηλιόσποροι, φύτρο σιταριού,δημητριακά ολικής άλεσης,
μαγιά.Προσοσχή Καταστρέφεται στο μαγείρεμα,
εξαντλείται με ζάχαρη, καφέ μαύρο τσάι,
αλκοόλ
  • Απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, των μυών και της καρδιάς.
  • Βοηθά στην κατάθλιψη και ενισχύει την μνήμη
  • Έχει βασικό ρόλο στις μεταβολικό κύκλο του σώματος για την παραγωγή ενέργειας.
  • Βοηθά στην πέψη των υδατανθράκων.
  • Σταθεροποιεί την όρεξη.
  • Προωθεί την ανάπτυξη και ενισχύει τον μυϊκό τόνο.
  • Βοηθά στον καταρράκτη, αρθρίτιδες, υπογονιμότητα
Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη) Αμύγδαλα, σπαράγγια, χλόη κριθαριού,
μαγιά μπύρας, τυρί, κοτόπουλο, αυγά,
πράσινα φυλλώδη λαχανικά, συκώτι, κρέας
γαλακτοκομικά προϊόντα, φύλλα μέντας,
η σπιρουλίνα, φύτρο σιταριού.Προσοσχή Καταστρέφεται με το ηλιακό φως
Αντικαρκινική Ανοσοενισχυτική

  • Απαραίτητη για το μεταβολισμό υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών.
  • Ενισχύσεων στο σχηματισμό των αντισωμάτων και των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
  • Διατηρεί την κυτταρική αναπνοή.
  • Αναγκαία για τη διατήρηση της καλής όρασης, το δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά.
  • Ανακουφίζει από την κόπωση των ματιών.
  • Προωθεί τη γενική υγεία.
Βιταμίνη Β3 (νιασίνη,νικοτινικό οξύ) Βοδινό συκώτι, μαγιά μπύρας, κοτόπουλο ,
λευκό κρέας, ψάρια, σολομός, ξιφίας, τόνος,
πράσινα λαχανικά, λυκίσκο, άπαχα κρέατα,
γαλοπούλα, χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας,
συκώτι, όσπρια, γάλα, ξηροί καρποί, φιστίκια,
βατόμουρο, ηλιόσποροι.
  • Βελτιώνει την αναπνοή και τον μεταβολισμό των κυττάρων.
  • Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης .
  • Διατηρεί το νευρικό σύστημα, ενισχύει την μνήμη.
  • Βοηθά στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των σακχάρων και των λιπαρών.
  • Μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος.
  • Βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος, της γλώσσας και του πεπτικού συστήματος .
Βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη) Βόειο κρέας, μπλε τυρί, τον εγκέφαλο, κυδώνια,
τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, ψάρια,
χωματίδα, την καρδιά, τη ρέγγα, τα νεφρά,
το συκώτι, liverwurst, το σκουμπρί, το γάλα,
οι σαρδέλες, οστρακοειδή, λυθρίνι,
ελβετικό τυρί.
Αιμοποιητική Νευροπροστατευτική

  • Βοηθά στο σχηματισμό και την αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
  • Απαραίτητη στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών.
  • Διατηρεί ένα υγιές νευρικό σύστημα.
  • Προωθεί την ανάπτυξη των παιδιών.
  • Αυξάνει την ενέργεια.
  • Απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου.
  • Απαραίτητο συμπλήρωμα Β-12 σε χορτοφάγους – άτομα μεγάλης ηλικίας
Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) Χυμός αλόης βέρα, μαύρη σταφίδα, μπρόκολο,
λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, πιπεριά,
κουνουπίδι, εσπεριδοειδή, λάχανα, σταφίδα,
γκρέιπφρουτ, γκουάβα, λάχανο, λεμόνια,
μάνγκο, παπάγια, μαϊντανό, πατάτες, σπανάκι,
φράουλες, πιπεριές, γλυκοπατάτες, μανταρίνια,
ντομάτες, κάρδαμο.Προσοσχή Καταστρέφεται στο μαγείρεμα,
στο φώς με το ξύδι και σε μακρά φύλαξη
των τροφίμων.
Η σημαντικότερη υδατοδιαλυτή Αντιοξειδωτική Ανοσοενισχυτική Αντικαρκινική

  • Απαραίτητη στην σύνθεση κολλαγόνου νευροδιαβιβαστών, ορμονών, καρνιτίνης.
  • Βοηθά στην επούλωση πληγών, στην δημιουργία ουλώδη ιστού, στην επανάταξη καταγμάτων ενώ συμβάλει στα υγιή ούλα, δόντια και οστά.
  • Βοήθημα για την πρόληψη και θεραπεία του κοινού κρυολογήματος.
  • Βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.
  • Εμποδίζει τη μετατροπή των νιτρικών (από καπνό, νέφος, μπέικον, αλλαντικά κ.α.) σε καρκινογόνες ουσίες.
  • Προστατεύει από καταρράκτη, καρδιαγγειακά, και ορισμένους καρκίνους.
  • Ισχυροποιεί τα αιμοφόρα αγγεία.
  • Συμμετέχει στην φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων.
Βιταμίνη D (Calciferol) Βούτυρο, μουρουνέλαιο, αβγά, έλαιο υπογλώσσου,
ρέγγα, σκουμπρί, κρέας, γάλα, σολομός,
σαρδέλες.
Αντιοστεοπορωτική Αντικαρκινική Ανοσοενισχυτική

  • Βελτιώνει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου.
  • Απαραίτητη για την υγεία των οστών και των δοντιών.
  • Διατηρεί σταθερό το νευρικό σύστημα και την κανονική δράση της καρδιάς.
  • Μπορεί να βοηθήσεις στην ψωρίαση, στην σωστή πήξη του αίματος και στην θυρεοειδική λειτουργία
Βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη) Τα αμύγδαλα, βερίκοκα, καλαμπόκι, καλαμποκέλαιο,
βαμβακέλαιο, αυγά, φουντούκια, πράσινα
φυλλώδη λαχανικά, μαργαρίνη, γάλα, ξηροί καρποί,
φοινικέλαιο, φυστικέλαιο, σόγια, ηλιόσποροι,
καρύδια, φύτρο σιταριού, δημητριακά ολικής αλέσεως.
Αντιοξειδωτική Καρδιοπροστατευτική Αντιγηραντική

  • Η σημαντικότερη λιποδιαλυτή Αντιοξειδωτική βιταμίνη.
  • Καθυστερεί την κυτταρική γήρανση από οξείδωση.
  • Ενισχύει των τριχοειδών αγγείων και προστατεύει τα ερυθρά αιμοσφαίρια από δηλητήρια.
  • Προλαμβάνει και διαλύει τους θρόμβους του αίματος.
  • Χρησιμοποιείται από γιατρούς στην θεραπεία υπογονιμότητας, στην μυϊκή δυστροφία, και για την αντιμετώπιση των καταθέσεων του ασβεστίου στα τοιχώματα αγγείων και της καρδιάς.
Βιταμίνη Η (βιοτίνη) Μαγιά μπύρας, καστανό ρύζι, πλιγούρι, βούτυρο,
κρέατα, συκώτι μόσχων, κάσιους, δημητριακά,
τυρί, κοτόπουλο, κρόκος αυγού, τα πράσινα μπιζέλια,
φακές, σκουμπρί, τόνος, γάλα, ξηροί καρποί,
βρώμη, φιστίκια, σόγια , φάβα, ηλιόσποροι,
καρύδια.
  • Προάγει την υγεία του νευρικού συστήματος του δέρματος και των μυών.
  • Συνένζυμο στο μεταβολισμό της γλυκόζης και την σύνθεση των λιπών.
  • Ενισχύει την χρησιμοποίηση των πρωτεϊνών, και των βιταμινών Β-5, Β-9, Β-12.
  • Βοηθά για υγιή μαλλιά.
  • Σταθεροποιεί το σάκχαρο στο αίμα
Βιταμίνη Κ (φυτομεναδιόνη) Μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι, μαρούλι, γογγύλια,
χόρτα, πράσινο τσάι, συκώτι βόειο, κρόκοι αυγών,
σιτάρι ολικής αλέσεως, βρώμη, σόγια, πατάτες,
βούτυρο, τυρί, σπαράγγια, ντομάτες.
  • Η βιταμίνη Κ είναι σημαντική για τον μηχανισμό της πήξης του αίματος
  • Είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της προθρομβίνης, μια πρωτεΐνη η οποία μετατρέπει το διαλυτό ινωδογόνο που κυκλοφορεί στο αίμα στην αδιάλυτη πρωτεΐνη που ονομάζεται ινώδες, το κύριο συστατικό ενός θρόμβου αίματος.
Βιταμίνη P (Bioflavonoids) Βερίκοκα, μαύρη σταφίδα, μπλε και κόκκινα μούρα,
φαγόπυρο, κεράσια, τα φρούτα, σταφύλια,
γκρέιπφρουτ, σκόρδο, πράσινο τσάι, πράσινα λαχανικά,
λεμόνια, καρύδια, λάδι, πορτοκάλια, κρεμμύδια,
πιπεριές, δαμάσκηνα, φασόλια σόγιας,
φλούδες εσπεριδοειδών.
  • Διατηρεί την μηχανική αντίσταση των κυττάρων και τριχοειδών αγγείων, αποτρέπει μώλωπες, και να εντείνει την επίδραση της βιταμίνης C στον οργανισμό
  • Βοηθά στις αιμορραγίες και στις ρήξεις των τριχοειδών αγγείων καθώς και τους συνδετικούς ιστούς δημιουργώντας ένα προστατευτικό φράγμα κατά των λοιμώξεων.
  • Είναι φυσικό αντιικό, με αντιφλεγμονώδεις και αντι-αλλεργικές ιδιότητες.
Χολίνη Μαγιά μπύρας, λάχανο, ήπαρ μοσχάρια,
κουνουπίδι, χαβιάρι, κρόκος αυγού, φασόλια,
πράσινα φασόλια, λεκιθίνη, φακές, συκώτι,
ρύζι, σόγια, φάβα, φύτρο σιταριού.Προσοχή Καταστρέφεται στο μαγείρεμα
Βιταμίνη Μνήμης – Ανοσοενισχυτική

  • Καρδιοπροστατευτική – Καθαρίζει λιπώδες ήπαρ
  • Πολύ σημαντική για τον έλεγχο της χοληστερόλης και της συσσώρευση λίπους στο σώμα.
  • Αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.
  • Διευκολύνει την κυκλοφορία των λιπών στα κύτταρα.
  • Βοηθά στη ρύθμιση των νεφρών, του ήπατος και της χοληδόχου κύστης.
  • Σημαντικό για τη μετάδοση των νευρικών.
  • Βοηθά στη βελτίωση της μνήμης.
Ινοσιτόλη Φασόλια, μαγιά μπύρας, πεπόνι, εσπεριδοειδή
(εκτός από λεμόνια), συκώτι μόσχων, εγκέφαλο,
καρδιά, νεφρά, όσπρια, φακές, συκώτι, χοιρινό κρέας,
μελάσα, καρύδια, βρώμη, ρύζι, φύτρο σιταριού,
δημητριακά ολικής αλέσεως.Προσοχή Καταστρέφεται από τον καφέ
Καρδιοπροστευτική – καθαρίζει λιπώδες ήπαρ

  • Απαραίτητη για το σχηματισμό της λεκιθίνης.
  • Βοηθά στην σωστή κατανομή των λιπών.
  • Βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης του αίματος.
  • Βοηθά στην πρόληψη της αραίωση; των μαλλιών.
β-καροτίνη Βερίκοκα, μπρόκολο, καρότα, πεπόνι, φοινικέλαιο,
παπάγια, κολοκύθα, σπανάκι, ντομάτες.
Αντοξειδωτική – Αντικαρκινική

  • Απαραίτητη για την ανάπτυξη και επιδιόρθωση των ιστών του σώματος.
  • Βοηθά στη διατήρηση της λείας υφής και της απαλής αίσθησης του δέρματος.
  • Βοηθά στην προστασία των βλεννογόνων του στόματος, της μύτης, του φάρυγγα και τους πνεύμονες, μειώνοντας έτσι την ευαισθησία στις λοιμώξεις.
  • Προστατεύει από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.
  • Εξουδετερώνει νυχτερινή τύφλωση & αδύναμη όραση.
  • Ενισχύσει τον σχηματισμό των οστών και των δοντιών.
  • Τρόφιμα πλούσια σε β-καροτένιο, βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα και ορισμένες μορφές καρκίνου του στόματος.
PABA Para-αμινοβενζοϊκού οξέος Πίτουρο, μαγιά μπύρας, καστανό ρύζι, αυγά,
ψάρια, νεφρά, λεκιθίνη, το συκώτι, μελάσα,
φιστίκια, σόγια, ηλιόσποροι, φύτρο σιταριού
ολικής αλέσεως, γιαούρτι.
  • Ενισχύει τα υγιή εντερικά βακτήρια που παράγουν το φολικό οξύ.
  • Ενισχύσει στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
  • Βοηθά στην αφομοίωση της Β-5.
  • Ενισχύει την φυσική χρώση των μαλλιών.

ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Διαγνωστικό Εργαστήριο Βιοπαθολογίας Μικροβιολογικό Μοριακή DNA Υπέρηχοι ΕΟΠΥΥ – Ιατρεία

 

Διαγνωστικό : Δ/ντης Βιοχημικός Ι. Γρατσίας –  Βιοπαθολόγος Ι. Κατσαβοχρήστος / Μ. Κολοκούρη – Ακτινοδιαγνώστης Σ. Αλαγιάννης

Ιατροί : Γενικός Ιατρός Χ. Χρυσανθάκη – Ενδοκρινολόγος Ε. Τυφοξήλου – Καρδιολόγος Α. Καστανάς – Νευρολόγος Γ. Καραγιώργης – Ουρολόγος Κ. Ψυλλιάς – Πνευμονολόγος Ζαφειρία Μπαρμπαρέσσου

Ευθύνη & Ήθος στην ΒιοΪατρική επιστήμη – Εξατομικευμένη Ιατρική Πράξη με Ευγένεια και Ενσυναίσθηση

Κορυφαία επίδοση ικανοποίησης εξεταζόμενων 5 αστέρων σε χρήστες μέσω  Google / Doctor any Time

Ποιότητα στις διαγνωστικές εξετάσεις    Ασφάλεια προσωπικών δεδομένων GDPR

e – Ραντεβού μέσω Doctor Αny Τime σε ΚαρδιολόγοΟυρολόγοΝευρολόγο – Διαγνωστικές Εξετάσεις

Εημερωτικά Blogs   checkup.com.gr  –  nosileftis24.gr   –  syntagografisis.grtestcovid.gr