Αμπελόκηποι 210-6983 222 | 213-0312 000
Γκύζη 216-070 0000

Προγεννητικός Έλεγχος (Βασικός)

ΤΙ ΕΙΝΑΙ (Προγεννητικός Έλεγχος (Βασικός)

Με τον προγεννητικό έλεγχο αναλύονται αιματολογικές παράμετροι για πιθανές παθήσεις και λοιμώξεις στη μελλοντική μητέρα, οι οποίες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια ή την εγκυμοσύνη της, αλλά και την υγεία του παιδιού που θα γεννηθεί.

Προγεννητικός Έλεγχος (Βασικός) για ασφαλή εγκυμοσύνη & υγεία στο παιδί που γεννιέται. Εποπτεία από την πρώτη ημέρα εγκυμοσύνης.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ – ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ – ΣΗΜΑΣΙΑ

Ο προγεννητικός έλεγχος απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες, καθώς πλήθος ασυμπτωματικών καταστάσεων υπάρχουν που μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και στο έμβρυο – νεογέννητο βρέφος.

Η επιλογή των αναλύσεων γίνεται για την διερεύνηση

 1. Αιμοδυναμικής επάρκειας της μητέρας  ( εκτίμηση γενικότερης υγείας, επάρκεια ιχνοστοιχείων )
 2. πιθανού διαβήτη ( επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου )
 3. πιθανού “στίγματος” Μεσσογειακής αναιμίας (εκτίμηση συμβατότητας συζύγων σε θαλασσιαιμία – αποφυγή )
 4. πιθανής διαταραχής θυρεοειδούς ( επηρεάζει έκβαση εγκυμοσύνης – ανάπτυξη εμβρύου )
 5. ανοσοποίησης σε παράσιτα ( επηρεάζει έκβαση εγκυμοσύνης – ανάπτυξη εμβρύου )
 6. πιθανών σεξουαλικά μεταδιδόμενων ( λαμβάνονται μέτρα για την μη μετάδοση στο έμβρυο )
 7. πιθανές γυναικολογικές λοιμώξεις ( για αποφυγή λήψης φαρμάκων κατά την εγκυμοσύνη )

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Γενική αίματος: ελέγχεται ο αιματοκρίτης, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια. Ελέγχεται η μέλλουσα μητέρα για αναιμίες, συστηματικές λοιμώξεις, φλεγμονές και επάρκεια παραγόντων πήξης.

Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης και τεστ δρεπανώσεως: ελέγχουν την ετεροζυγία για β-θαλασσαιμία (στίγμα μεσογειακής αναιμίας). Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, ο περαιτέρω έλεγχος του μελλοντικού πατέρα είναι απολύτως απαραίτητος.

Ομάδα αίματος και ρέζους (rhesus): πραγματοποιούνται για να καθοριστεί το εάν η μητέρα θα χρειασθεί ειδική αγωγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση αρνητικού ρέζους προχωρούμε στην εκτέλεση της έμμεσης Coombs.

Σάκχαρο (glu) νηστείας, Γλυκοζηλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c): διασφαλίζουν την απουσία διαβήτη, για τον ομαλό και ασφαλή ρυθμό ανάπτυξης του εμβρύου. Πιθανά υψηλά επίπεδα σακχάρου και διαβήτης συνδυάζονται με ιδιαίτερα μεγαλόσωμα έμβρυα και αυξημένο κίνδυνο στην εγκυμοσύνη – γέννα. Επειδή ο διαβήτης μπορεί να εμφανισθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι ιατροί συστήνουν και την καμπύλη σακχάρου από τον έκτο μήνα κύησης, ώστε να διασφαλισθεί η απουσία μεταβατικού – ψευδο – διαβήτη της εγκυμοσύνης.

TSH (θυρεοτρόπος ορμόνη), anti – TPO (αντιθυρεοειδικά αντισώματα), anti – TG (αντιθυρεοσφαιρινικά αντισώματα): ελέγχουν την ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς, ο οποίος καθορίζει συνολικά το μεταβολισμό του οργανισμού και επηρεάζει την πορεία της εγκυμοσύνης. Ο έλεγχος των αντισωμάτων ελέγχει και την πιθανότητα εκδήλωσης αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας, που κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να απειλήσουν την ασφάλεια της.

Αντισώματα έναντι του τοξοπλάσματος (Τoxo IgG/IgM): με τη μέτρησή τους διαπιστώνουμε πιθανή παλαιά λοίμωξη και ανοσοποίηση έναντι του τοξοπλάσματος (το τοξόπλασμα μεταδίδεται κυρίως από τα κόπρανα μολυσμένων γατών, μολυσμένα άψητα κρέατα, μολυσμένα λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά καθώς και σκεύη κουζίνας από άψητα κρέατα και μολυσμένο νερό). Σε περίπτωση απουσίας αντισωμάτων (αρνητικό αποτέλεσμα), είναι απαραίτητος ο επανέλεγχος στην εξέταση αυτή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αντισώματα έναντι της ερυθράς (Rubella IgG/IgM): με τη μέτρησή τους διαπιστώνουμε πιθανή παλαιά λοίμωξη και ανοσοποίηση έναντι του ιού της ερυθράς. Η ερυθρά είναι μία ήπια λοιμώδης εξανθηματική νόσος που προσβάλλει κυρίως παιδιά, τα οποία δεν έχουν εμβολιασθεί. Σε περίπτωση απουσίας αντισωμάτων (αρνητικό αποτέλεσμα), είναι απαραίτητος ο επανέλεγχος στην εξέταση αυτή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αντισώματα έναντι κυτταρομεγαλοϊού (CMV IgG/IgM): ο CMV είναι ερπητοϊός ο οποίος μεταδίδεται κυρίως μέσω του αίματος και με τις εξετάσεις αυτές διαπιστώνουμε εάν υπάρχει παλαιά λοίμωξη και ανοσοποίηση στη μητέρα. Σε περίπτωση απουσίας αντισωμάτων, ο επανέλεγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητος.

VDRL: τα τελευταία χρόνια με τη μετακίνηση πληθυσμών, έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων της σεξουαλικά μεταδιδόμενης σύφιλης. Με την εξέταση αυτή ελέγχουμε εάν υπάρχει η βακτηριακή λοίμωξη, ώστε να δοθεί έγκαιρα για την ασφάλεια του μωρού, η κατάλληλη αγωγή στη μητέρα.

Ηπατίτιδα Β, C και AIDS, (HBsAg, anti-HCV, anti-HIV I/II): ο έλεγχος για τους ιούς αυτούς είναι απαραίτητος, καθότι μπορεί ακόμη και σε προχωρημένο στάδιο λοίμωξης να είναι ασυμπτωματικοί. Κατάλληλα μέτρα μπορούν να διαφυλάξουν από μόλυνση το παιδί που θα γεννηθεί και να προστατέψουν έγκαιρα και αποτελεσματικά τη μητέρα.

HSV II: ερπητοϊοί εξαιρετικά διαδεδομένοι στο γενικό πληθυσμό (1 στα 4 άτομα). Ο έλεγχος για HSV στη μητέρα είναι σημαντικός, καθώς η κατάλληλη θεραπεία στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αποτρέπει γενικά την μετάδοση του HSV στο παιδί κατά την γέννηση του. Νεογνά με μόλυνση HSV μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές της υγείας τους.

Λιστέρια: μεταδίδεται κυρίως από μαλακά τυριά (μπρι & καμαμπέρ και τυριά που περιέχουν μπλε ουσίες, όπως το Μπλέ Δανίας & Στίλτον), ακατέργαστο αμαγείρευτο κρέας, πουλερικά και ψάρια, αφού επιβιώνει σε θερμοκρασίες ψυγείου. Αν και η λοίμωξη από λιστέρια δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, συνιστάται ο έλεγχος για πιθανή μόλυνση, για την ασφάλεια της εγκυμοσύνης.

Κολπικές καλλιέργειες, γενική ούρων – καλλιέργεια: γίνονται ώστε εάν χρειασθεί να δοθούν έγκαιρα οι κατάλληλες θεραπείες και να μην υπάρξουν επιπλοκές λόγω λοίμωξης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά την εγκυμοσύνη, είναι γνωστό πως η επιλογή των διαθέσιμων φαρμάκων για θεραπεία είναι μικρότερη.

Πρόσθετος προγεννητικός (πλέον εξειδικευμένος του βασικού) έλεγχος προτείνεται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις με οικογένειες με αντίστοιχα περιστατικά, σε : 
 1. Κυστική ίνωση, δεύτερη σε συχνότητα σοβαρή γεννητική ασθένεια μετά την θαλασσιαιμία – διαβάστε περισσότερα εδώ.
 2. Προσχολική κώφωση
 3. Σύνδρομο μυικής δυστροφίας
 4. Νωτιαία μυική ατροφία
 
Σε περίπτωση εγκυμοσύνης σε μεγάλη ηλικία ή με ιστορικό αποβολών, συνιστάται πρόσθετος στον βασικό προγεννητικό, ο γονιδιακός έλεγχος  σε :
 1. Θρομβοφιλία
 2. Καρυότυπο / μοριακό καρυότυπο
 3. Έλεγχος τρισωμίας – εύθραυστο Χ – Nifty test

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Για τον εργαστηριακό έλεγχο απαιτείται απλή αιμοληψία, δείγμα ούρων και λήψη κολπικών υγρών.

Δεν απαιτείται κάποια προετοιμασία ή δίαιτα, παρά μόνο νηστεία 2 ωρών πριν την αιμοληψία.

Η συλλογή των ούρων προτείνεται να είναι με την πρώτη ούρηση και τουλάχιστον 2 ημέρες μετά το τέλος της έμμηνου ρύσης

Η λήψη των κολπικών τουλάχιστον 2 ημέρες μετά το τέλος της έμμηνου ρύσης και μετά από ραντεβού.

 

ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ – ΔΕΙΓΜΑΤΛΗΨΙΑ 

Η αιμοληψία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ( ωράριο εργαστηρίου 7.30 π.μ. – 7,30 μ.μ.).

Για τις κολπικές καλλιέργειες κατόπιν ραντεβού και μετά τις 10.00 π.μ.

 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ 

Τα αποτελέσματα του βασικού προγεννητικού δίνονται σε 2-3 εργάσιμες ημέρες.

 

ΧΡΕΩΣΕΙΣ

Οι εξετάσεις του βασικού προγεννητικού ελέγχου ελέγχου συνταγογραφούνται στον ΕΟΠΥΥ, με συμμετοχή του εξεταζόμενου όπως ορίζει το παραπεμπτικό (15%, εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά)

Πληροφορίες επιλεγμένες – ενδεικτικές με πηγές :  Interpretation of Diagnostic Tests – J.Wallach  και https://labtestsonline.org

Η επιλογή και επεξήγηση χρήσης της ανάλυσης είναι αποκλειστική ευθύνη του θεράποντα ιατρού σας

Επιμέλεια : Ιωάννης Γρατσίας Δ/της Εργαστηρίου / MSc Clinical Biochemistry - Molecular Biology

2022 - 2023

Διαγνωστικό Εργαστήριο Βιοπαθολογίας | Μικροβιολογικό | Μοριακή | DNA | Υπέρηχοι | ΕΟΠΥΥ – Ιατρεία

Διαγνωστικό: Δ/ντης Βιοχημικός Ι. Γρατσίας –  Βιοπαθολόγος Ι. Κατσαβοχρήστος / Μ. Κολοκούρη 

Ιατροί: Γενικός Ιατρός Χ. Χρυσανθάκη – Καρδιολόγος Α. Καστανάς – Νευρολόγος Γ. Καραγιώργης – Ουρολόγος Κ. Ψυλλιάς – Πνευμονολόγος

Ευθύνη & Ήθος στην ΒιοΪατρική επιστήμη – Εξατομικευμένη Ιατρική Πράξη με Ευγένεια και Ενσυναίσθηση

Κορυφαία επίδοση ικανοποίησης εξεταζόμενων 5 αστέρων σε χρήστες μέσω  Google / Doctor any Time

Ποιότητα στις διαγνωστικές εξετάσεις

Ασφάλεια προσωπικών δεδομένων GDPR

e – Ραντεβού μέσω Doctor Αny Τime σε:  ΚαρδιολόγοΟυρολόγοΝευρολόγο – Διαγνωστικές Εξετάσεις

Εημερωτικά Blogs:  checkup.com.gr  –  nosileftis24.gr   –  syntagografisis.grtestcovid.gr

 

Διαγνωστικό Κέντρο Βιοπαθολογίας – Αθήνα | Ιατρικό Κέντρο | Checkup – Εξετάσεις Αίματος – ΕΟΠΥΥ.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε μας email ή τηλεφωνήστε μας για ραντεβού για εξέταση ή με ιατρό.

Check Up Medicus | Διαγνωστικό Κέντρο Αθήνα | Εξετάσεις Αίματος | Covid-19 Test
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0