Αμπελόκηποι 210-6983 222 | 213-0312 000 - Γκύζη 216-070 0000

Online Ψηφιακός Φάκελος Εξετάσεων

Εμφανίστε - εκτυπώστε τα αποτελέσματα των εξετάσεων του επιθυμητού παραπεμπτικού - εντολής

Δώστε, με απόλυτη ασφάλεια, πρόσβαση στα τρίτα πρόσωπα που επιθυμείτε

Μεταβολικό Σύνδρομο

ΤΙ ΕΙΝΑΙ (Μεταβολικό Σύνδρομο)

Παράγοντες κινδύνου, μεμονωμένα ή συνδυαστικά για καρδιαγγειακά – διαβήτη – νεφροπάθειες:

  1. Κοιλιακό λίπος
  2. Αυξημένο σάκχαρο / αντίσταση στην ινσουλίνη
  3. Δυσλιπιδαιμία
 
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ – ΣΗΜΑΣΙΑ

Οι ιατρικές εταιρίες εκτιμούν για τις ΗΠΑ, ότι 25% του πληθυσμού έχουν μεταβολικό σύνδρομο. Βρίσκεται το ίδιο συχνά σε όλες τις ηλικίες, και διαπιστώνεται σε άτομα υπέρβαρα, με σημαντική συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή περιοχή και περιορισμένες φυσικές δραστηριότητες.

Κριτήρια του μεταβολικού συνδρόμου είναι :

ΒιταμίνηΚύριες Διατροφικές Πηγές
Κύριες Ιδιότητες και Λειτουργίες
BITAMINH Α (ρετινόλη και β-καροτένιο)Χλόη κριθαριού, βούτυρο, λάχανο, καρότο, κρόκος αυγού, ψάρια, συκώτι, σπιρουλίνα, πλήρες γάλα.
Αντιοξειδωτική Ανοσοενισχυτική
Αντικαρκινική Αντιγηραντική


  • Απαραίτητη για την νυχτερινή όραση,την επαρκή
    ανάπτυξη και διαφοροποίηση των ιστών.
  • Διεγείρει την παραγωγή των υγρών
    των βλεννογόνων.
  • Βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου
  • Απαραίτητη στην παραγωγή ανδρογόνων -
    οιστρογόνων
Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη)Σπαράγγια, βόειο κρέας νεφρά, συκώτι
μαγιά μπύρας, καστανό ρύζι, ξερά όσπρια,
φασόλια, αρνί, γάλα, ξηροί καρποί, χοιρινό,
πουλερικά, πίτουρο ρυζιού, σίκαλη, σολομός,
σόγια, σπιρουλίνα, ηλιόσποροι, φύτρο σιταριού,δημητριακά ολικής άλεσης,
μαγιά.

Προσοσχή Καταστρέφεται στο μαγείρεμα,
εξαντλείται με ζάχαρη, καφέ μαύρο τσάι,
αλκοόλ
  • Απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, των μυών και της καρδιάς.
  • Βοηθά στην κατάθλιψη και ενισχύει την μνήμη
  • Έχει βασικό ρόλο στις μεταβολικό κύκλο του σώματος για την παραγωγή ενέργειας.
  • Βοηθά στην πέψη των υδατανθράκων.
  • Σταθεροποιεί την όρεξη.
  • Προωθεί την ανάπτυξη και ενισχύει τον μυϊκό τόνο.
  • Βοηθά στον καταρράκτη, αρθρίτιδες, υπογονιμότητα
Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη)Αμύγδαλα, σπαράγγια, χλόη κριθαριού,
μαγιά μπύρας, τυρί, κοτόπουλο, αυγά,
πράσινα φυλλώδη λαχανικά, συκώτι, κρέας
γαλακτοκομικά προϊόντα, φύλλα μέντας,
η σπιρουλίνα, φύτρο σιταριού.

Προσοσχή Καταστρέφεται με το ηλιακό φως
Αντικαρκινική Ανοσοενισχυτική

  • Απαραίτητη για το μεταβολισμό υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών.
  • Ενισχύσεων στο σχηματισμό των αντισωμάτων και των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
  • Διατηρεί την κυτταρική αναπνοή.
  • Αναγκαία για τη διατήρηση της καλής όρασης, το δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά.
  • Ανακουφίζει από την κόπωση των ματιών.
  • Προωθεί τη γενική υγεία.
Βιταμίνη Β3 (νιασίνη,νικοτινικό οξύ)Βοδινό συκώτι, μαγιά μπύρας, κοτόπουλο ,
λευκό κρέας, ψάρια, σολομός, ξιφίας, τόνος,
πράσινα λαχανικά, λυκίσκο, άπαχα κρέατα,
γαλοπούλα, χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας,
συκώτι, όσπρια, γάλα, ξηροί καρποί, φιστίκια,
βατόμουρο, ηλιόσποροι.

  • Βελτιώνει την αναπνοή και τον μεταβολισμό των κυττάρων.
  • Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης .
  • Διατηρεί το νευρικό σύστημα, ενισχύει την μνήμη.
  • Βοηθά στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των σακχάρων και των λιπαρών.
  • Μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος.
  • Βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος, της γλώσσας και του πεπτικού συστήματος .
Βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη)Βόειο κρέας, μπλε τυρί, τον εγκέφαλο, κυδώνια,
τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, ψάρια,
χωματίδα, την καρδιά, τη ρέγγα, τα νεφρά,
το συκώτι, liverwurst, το σκουμπρί, το γάλα,
οι σαρδέλες, οστρακοειδή, λυθρίνι,
ελβετικό τυρί.
Αιμοποιητική Νευροπροστατευτική

  • Βοηθά στο σχηματισμό και την αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
  • Απαραίτητη στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών.
  • Διατηρεί ένα υγιές νευρικό σύστημα.
  • Προωθεί την ανάπτυξη των παιδιών.
  • Αυξάνει την ενέργεια.
  • Απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου.
  • Απαραίτητο συμπλήρωμα Β-12 σε χορτοφάγους – άτομα μεγάλης ηλικίας
Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ)Χυμός αλόης βέρα, μαύρη σταφίδα, μπρόκολο,
λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, πιπεριά,
κουνουπίδι, εσπεριδοειδή, λάχανα, σταφίδα,
γκρέιπφρουτ, γκουάβα, λάχανο, λεμόνια,
μάνγκο, παπάγια, μαϊντανό, πατάτες, σπανάκι,
φράουλες, πιπεριές, γλυκοπατάτες, μανταρίνια,
ντομάτες, κάρδαμο.

Προσοσχή Καταστρέφεται στο μαγείρεμα,
στο φώς με το ξύδι και σε μακρά φύλαξη
των τροφίμων.
Η σημαντικότερη υδατοδιαλυτή Αντιοξειδωτική Ανοσοενισχυτική Αντικαρκινική

  • Απαραίτητη στην σύνθεση κολλαγόνου νευροδιαβιβαστών, ορμονών, καρνιτίνης.
  • Βοηθά στην επούλωση πληγών, στην δημιουργία ουλώδη ιστού, στην επανάταξη καταγμάτων ενώ συμβάλει στα υγιή ούλα, δόντια και οστά.
  • Βοήθημα για την πρόληψη και θεραπεία του κοινού κρυολογήματος.
  • Βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.
  • Εμποδίζει τη μετατροπή των νιτρικών (από καπνό, νέφος, μπέικον, αλλαντικά κ.α.) σε καρκινογόνες ουσίες.
  • Προστατεύει από καταρράκτη, καρδιαγγειακά, και ορισμένους καρκίνους.
  • Ισχυροποιεί τα αιμοφόρα αγγεία.
  • Συμμετέχει στην φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων.
Βιταμίνη D (Calciferol)Βούτυρο, μουρουνέλαιο, αβγά, έλαιο υπογλώσσου,
ρέγγα, σκουμπρί, κρέας, γάλα, σολομός,
σαρδέλες.
Αντιοστεοπορωτική Αντικαρκινική Ανοσοενισχυτική

  • Βελτιώνει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου.
  • Απαραίτητη για την υγεία των οστών και των δοντιών.
  • Διατηρεί σταθερό το νευρικό σύστημα και την κανονική δράση της καρδιάς.
  • Μπορεί να βοηθήσεις στην ψωρίαση, στην σωστή πήξη του αίματος και στην θυρεοειδική λειτουργία
Βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη)Τα αμύγδαλα, βερίκοκα, καλαμπόκι, καλαμποκέλαιο,
βαμβακέλαιο, αυγά, φουντούκια, πράσινα
φυλλώδη λαχανικά, μαργαρίνη, γάλα, ξηροί καρποί,
φοινικέλαιο, φυστικέλαιο, σόγια, ηλιόσποροι,
καρύδια, φύτρο σιταριού, δημητριακά ολικής αλέσεως.
Αντιοξειδωτική Καρδιοπροστατευτική Αντιγηραντική

  • Η σημαντικότερη λιποδιαλυτή Αντιοξειδωτική βιταμίνη.
  • Καθυστερεί την κυτταρική γήρανση από οξείδωση.
  • Ενισχύει των τριχοειδών αγγείων και προστατεύει τα ερυθρά αιμοσφαίρια από δηλητήρια.
  • Προλαμβάνει και διαλύει τους θρόμβους του αίματος.
  • Χρησιμοποιείται από γιατρούς στην θεραπεία υπογονιμότητας, στην μυϊκή δυστροφία, και για την αντιμετώπιση των καταθέσεων του ασβεστίου στα τοιχώματα αγγείων και της καρδιάς.
Βιταμίνη Η (βιοτίνη)Μαγιά μπύρας, καστανό ρύζι, πλιγούρι, βούτυρο,
κρέατα, συκώτι μόσχων, κάσιους, δημητριακά,
τυρί, κοτόπουλο, κρόκος αυγού, τα πράσινα μπιζέλια,
φακές, σκουμπρί, τόνος, γάλα, ξηροί καρποί,
βρώμη, φιστίκια, σόγια , φάβα, ηλιόσποροι,
καρύδια.
  • Προάγει την υγεία του νευρικού συστήματος του δέρματος και των μυών.
  • Συνένζυμο στο μεταβολισμό της γλυκόζης και την σύνθεση των λιπών.
  • Ενισχύει την χρησιμοποίηση των πρωτεϊνών, και των βιταμινών Β-5, Β-9, Β-12.
  • Βοηθά για υγιή μαλλιά.
  • Σταθεροποιεί το σάκχαρο στο αίμα
Βιταμίνη Κ (φυτομεναδιόνη)Μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι, μαρούλι, γογγύλια,
χόρτα, πράσινο τσάι, συκώτι βόειο, κρόκοι αυγών,
σιτάρι ολικής αλέσεως, βρώμη, σόγια, πατάτες,
βούτυρο, τυρί, σπαράγγια, ντομάτες.
  • Η βιταμίνη Κ είναι σημαντική για τον μηχανισμό της πήξης του αίματος
  • Είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της προθρομβίνης, μια πρωτεΐνη η οποία μετατρέπει το διαλυτό ινωδογόνο που κυκλοφορεί στο αίμα στην αδιάλυτη πρωτεΐνη που ονομάζεται ινώδες, το κύριο συστατικό ενός θρόμβου αίματος.
Βιταμίνη P (Bioflavonoids)Βερίκοκα, μαύρη σταφίδα, μπλε και κόκκινα μούρα,
φαγόπυρο, κεράσια, τα φρούτα, σταφύλια,
γκρέιπφρουτ, σκόρδο, πράσινο τσάι, πράσινα λαχανικά,
λεμόνια, καρύδια, λάδι, πορτοκάλια, κρεμμύδια,
πιπεριές, δαμάσκηνα, φασόλια σόγιας,
φλούδες εσπεριδοειδών.
  • Διατηρεί την μηχανική αντίσταση των κυττάρων και τριχοειδών αγγείων, αποτρέπει μώλωπες, και να εντείνει την επίδραση της βιταμίνης C στον οργανισμό
  • Βοηθά στις αιμορραγίες και στις ρήξεις των τριχοειδών αγγείων καθώς και τους συνδετικούς ιστούς δημιουργώντας ένα προστατευτικό φράγμα κατά των λοιμώξεων.
  • Είναι φυσικό αντιικό, με αντιφλεγμονώδεις και αντι-αλλεργικές ιδιότητες.
ΧολίνηΜαγιά μπύρας, λάχανο, ήπαρ μοσχάρια,
κουνουπίδι, χαβιάρι, κρόκος αυγού, φασόλια,
πράσινα φασόλια, λεκιθίνη, φακές, συκώτι,
ρύζι, σόγια, φάβα, φύτρο σιταριού.

Προσοχή Καταστρέφεται στο μαγείρεμα
Βιταμίνη Μνήμης – Ανοσοενισχυτική

  • Καρδιοπροστατευτική – Καθαρίζει λιπώδες ήπαρ
  • Πολύ σημαντική για τον έλεγχο της χοληστερόλης και της συσσώρευση λίπους στο σώμα.
  • Αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.
  • Διευκολύνει την κυκλοφορία των λιπών στα κύτταρα.
  • Βοηθά στη ρύθμιση των νεφρών, του ήπατος και της χοληδόχου κύστης.
  • Σημαντικό για τη μετάδοση των νευρικών.
  • Βοηθά στη βελτίωση της μνήμης.
ΙνοσιτόληΦασόλια, μαγιά μπύρας, πεπόνι, εσπεριδοειδή
(εκτός από λεμόνια), συκώτι μόσχων, εγκέφαλο,
καρδιά, νεφρά, όσπρια, φακές, συκώτι, χοιρινό κρέας,
μελάσα, καρύδια, βρώμη, ρύζι, φύτρο σιταριού,
δημητριακά ολικής αλέσεως.

Προσοχή Καταστρέφεται από τον καφέ
Καρδιοπροστευτική – καθαρίζει λιπώδες ήπαρ

  • Απαραίτητη για το σχηματισμό της λεκιθίνης.
  • Βοηθά στην σωστή κατανομή των λιπών.
  • Βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης του αίματος.
  • Βοηθά στην πρόληψη της αραίωση; των μαλλιών.
β-καροτίνηΒερίκοκα, μπρόκολο, καρότα, πεπόνι, φοινικέλαιο,
παπάγια, κολοκύθα, σπανάκι, ντομάτες.
Αντοξειδωτική - Αντικαρκινική

  • Απαραίτητη για την ανάπτυξη και επιδιόρθωση των ιστών του σώματος.
  • Βοηθά στη διατήρηση της λείας υφής και της απαλής αίσθησης του δέρματος.
  • Βοηθά στην προστασία των βλεννογόνων του στόματος, της μύτης, του φάρυγγα και τους πνεύμονες, μειώνοντας έτσι την ευαισθησία στις λοιμώξεις.
  • Προστατεύει από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.
  • Εξουδετερώνει νυχτερινή τύφλωση & αδύναμη όραση.
  • Ενισχύσει τον σχηματισμό των οστών και των δοντιών.
  • Τρόφιμα πλούσια σε β-καροτένιο, βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα και ορισμένες μορφές καρκίνου του στόματος.
PABA Para-αμινοβενζοϊκού οξέοςΠίτουρο, μαγιά μπύρας, καστανό ρύζι, αυγά,
ψάρια, νεφρά, λεκιθίνη, το συκώτι, μελάσα,
φιστίκια, σόγια, ηλιόσποροι, φύτρο σιταριού
ολικής αλέσεως, γιαούρτι.
  • Ενισχύει τα υγιή εντερικά βακτήρια που παράγουν το φολικό οξύ.
  • Ενισχύσει στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
  • Βοηθά στην αφομοίωση της Β-5.
  • Ενισχύει την φυσική χρώση των μαλλιών.

Η πρώιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου είναι σημαντική, καθώς δίνει έως και πολύ αυξημένες πιθανότητες σε :

  1. Σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα ( προκαλεί προθρομβωτικές τάσεις, υπέρταση )
  2. Χρόνιες φλεγμονώδεις αντιδράσεις
  3. Διαβήτη
  4. Νεφροπάθειες

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Σάκχαρο νηστείας / σάκχαρο 2-ώρου (2 ώρες μετά από πλούσιο γεύμα) καθώς και η καμπύλη σακχάρουμπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτίμηση της ικανότητας σωστής διαχείρισης του σακχάρου από τον οργανισμό.

Γλυκοζηλιωμένη αιμοσφαιρίνη HBA1c, είναι η μέτρηση των μέσων επιπέδων σακχάρου τις τελευταίες 45 ημέρες

Ινσουλίνη και c-πεπτίδιο, υπεύθυνες ορμόνες για την καύση του σακχάρου.

Λιπιδαιμικό προφίλ (χοληστερίνη, HDL-C, LDL-C, τριγλυκερίδια, ολικά λιπίδια, Apo A-100, Apo B, Lp(a) )Γίνεται εκτίμηση του μεταβολισμού των λιπιδίων, και της διατροφικής συμμετοχής τους στις λαμβανόμενες μετρήσεις. Χρησιμοποιείται σαν ανεξάρτητος δείκτης κινδύνου του καρδιαγγειακού συστήματος.

Η μικροαλβουμίνη ούρων 24-ώρου (Alb-U-24h) Ελέγχεται η υγεία των νεφρών και αξιολογείται σαν προγνωστικός δείκτης πιθανής νεφρικής ανεπάρκειας.

hs-CRP (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη), ομοκυστεΐνη (Hcy), αδιπονεκτίνη Εκτιμούν την φλεγμονώδη αντίδραση που προκαλείται από το σύνδρομο.

Προετοιμασία για πρωϊνή αιμοληψία και εξέταση:

 

  1. Υποχρεωτική λήψη γεύματος το προηγούμενο βράδυ, 11-12 ώρες πριν την αιμοληψία.
  2. Το βραδινό γεύμα να περιέχει τα λιγότερα δυνατά ζωικά λιπαρά (εάν γίνει κατανάλωση,τυριών, λιπαρών γαλακτοκομικών και κρεάτων)
  3. το πρωί να μη γίνει λήψη γεύματος, παρά μόνο καφέ και μία φρυγανιά, με ελεύθερη κατανάλωση νερού.
 
Για τη λήψη των ούρων :
  1. συλλέγονται ΟΛΑ τα ούρα μέσα σε ένα 24 -ωρο
  2. η συλλογή γίνεται σε ειδικό “ουροσυλλέκτη 24-ωρου”, και η φύλαξη απαιτεί δροσερό σημείο αποθήκευσης – όχι ψυγείο.

 

Τα αποτελέσματα δίνονται εντός 2 εργάσιμων ημερών.

Πληροφορίες επιλεγμένες – ενδεικτικές με πηγές :  Interpretation of Diagnostic Tests – J.Wallach  και https://labtestsonline.org

Η επιλογή και επεξήγηση χρήσης της ανάλυσης είναι αποκλειστική ευθύνη του θεράποντα ιατρού σας

Επιμέλεια : Ιωάννης Γρατσίας Δ/της Εργαστηρίου / MSc Clinical Biochemistry - Molecular Biology

Απρίλιος 2019

Διαγνωστικό Εργαστήριο Βιοπαθολογίας Μικροβιολογικό Μοριακή DNA Υπέρηχοι ΕΟΠΥΥ – Ιατρεία

Διαγνωστικό : Δ/ντης Βιοχημικός Ι. Γρατσίας –  Βιοπαθολόγος Ι. Κατσαβοχρήστος / Μ. Κολοκούρη – Ακτινοδιαγνώστης Σ. Αλαγιάννης

 

Ιατροί : Γενικός Ιατρός Χ. Χρυσανθάκη – Ενδοκρινολόγος Ε. Τυφοξήλου – Καρδιολόγος Α. Καστανάς – Νευρολόγος Γ. Καραγιώργης – Ουρολόγος Κ. Ψυλλιάς – Πνευμονολόγος Ζαφειρία Μπαρμπαρέσσου

 

Ευθύνη & Ήθος στην ΒιοΪατρική επιστήμη – Εξατομικευμένη Ιατρική Πράξη με Ευγένεια και Ενσυναίσθηση

 

Κορυφαία επίδοση ικανοποίησης εξεταζόμενων 5 αστέρων σε χρήστες μέσω  Google / Doctor any Time

Ποιότητα στις διαγνωστικές εξετάσεις

Ασφάλεια προσωπικών δεδομένων GDPR

e – Ραντεβού μέσω Doctor Αny Τime σε:  ΚαρδιολόγοΟυρολόγοΝευρολόγο – Διαγνωστικές Εξετάσεις

Εημερωτικά Blogs:  checkup.com.gr  –  nosileftis24.gr   –  syntagografisis.grtestcovid.gr

 

Διαγνωστικό Κέντρο Βιοπαθολογίας – Αθήνα | Ιατρικό Κέντρο Check Up Medicus | Checkup – Εξετάσεις Αίματος – ΕΟΠΥΥ.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε μας email ή τηλεφωνήστε μας για ραντεβού για εξέταση ή με ιατρό.

Check Up Medicus | Διαγνωστικό Κέντρο Αθήνα | Εξετάσεις Αίματος | Covid-19 Test
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0