Πανόρμου - 40, Αμπελόκηποι Αθήνα, ΤΚ. 11523

Πριγκιποννήσων - 24, Γκύζη Αθήνα, ΤΚ. 11474

Πανόρμου - 40, Αμπελόκηποι, Αθήνα
Πριγκιποννήσων - 24, Γκύζη, Αθήνα

213 0312000 | 216 0700000

Ουρολογικό Ιατρείο ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑΣ

Η αιματουρία διακρίνεται σε μικροσκοπική (μη ορατή) και μακροσκοπική (ορατή). Στην μικροσκοπικήαιματουρία τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι ορατά μόνο με το μικροσκόπιο, ενώ στην μακροσκοπική τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι πολλά και χρωματίζουν τα ούρα. Στο 50% των ασθενών με μακροσκοπική αιματουρία ανευρίσκεται η υποκείμενη αιτία, ενώ το ποσοστό αυτό πέφτει στο 10% όταν πρόκειται για μικροσκοπική αιματουρία. Τα συνηθέστερα αίτια αιματουρίας είναι:

  • ουρολοίμωξη
  • καρκίνος (ουροδόχου κύστεως, προστάτη, νεφρού)
  • λιθίαση ουροποιητικού συστήματος
  • νεφρίτιδες
  • τραυματισμοί ουροποιητικού συστήματος
  • παθήσεις αίματος (π.χ δρεπανοκυτταρική αναιμία, διαταραχές πήξης)
  • αντιπηκτικά-αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα

Η πιο συχνή αιτία αιματουρίας είναι η ουρολοίμωξη, ενώ ένας στους πέντε ενήλικες με μακροσκοπική αιματουρία διαγνώσκεται με καρκίνο ουροδόχου κύστεως.

Κάποια φάρμακα  και κάποιες τροφές (π.χ παντζάρια) μπορούν να χρωματίσουν τα ούρα και να δώσουν ψευδώς την εντύπωση της αιματουρίας.

Η επιβεβαιωμένη με γενική εξέταση ούρων αιματουρία (μικροσκοπική ή μακροσκοπική) πρέπει να διερευνάται με λήψη ιστορικού, κλινικής εξέτασης, γενικών εξετάσεων αίματος και ούρων, καθώς και απεικονιστικών και άλλων ειδικών εξετάσεων. Η λήψη του ιστορικού περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με το κάπνισμα, το επάγγελμα, τη λήψη φαρμάκων (π.χ αντιπηκτικών), τη συνύπαρξη ή μη άλλων συμπτωμάτων από το ουροποιητικό σύστημα (π.χ πόνου). Στις εξετάσεις αίματος περιλαμβάνεται η γενική αίματος (αιματοκρίτης), η ουρία και κρεατινίνη, οι παράγοντες πήξης και το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA). Με την εξέταση των ούρων μπορεί γενική εξέταση και καλλιέργεια των ούρων  η ύπαρξη ουρολοίμωξης, ενώ μπορεί να ελεγχθεί στο μικροσκόπιο η ύπαρξη καρκινικών κυττάρων (κυτταρολογική εξέταση ούρων)

Διαγνωστικό Εργαστήριο Βιοπαθολογίας Μικροβιολογικό Μοριακή DNA Υπέρηχοι ΕΟΠΥΥ – Ιατρεία

Βιοχημικός Ι. Γρατσίας   Βιοπαθολόγος Ι. Κατσαβοχρήστος – Ακτινοδιαγνώστης Σ. Αλαγιάννης – Γενικός Ιατρός Χ. Χρυσανθάκου – Καρδιολόγος Α. Καστανάς – Νευρολόγος Γ. Καραγιώργης – Ουρολόγος Κ. Ψύλλιας – Πνευμονολόγος Ζέφη Μπαρμπαρέσσου

Ευθύνη & Ήθος στην ΒιοΪατρική επιστήμη – Εξατομικευμένη Ιατρική Πράξη με Ευγένεια και Ενσυναίσθηση

Κορυφαία επίδοση ικανοποίησης εξεταζόμενων 5 αστέρων σε χρήστες μέσω  Google / Doctor any Time

Ποιότητα στις διαγνωστικές εξετάσεις    Ασφάλεια προσωπικών δεδομένων GDPR

e – Ραντεβού μέσω Doctor Αny Τime σε ΚαρδιολόγοΟυρολόγοΝευρολόγο – Διαγνωστικές Εξετάσεις

Εημερωτικά Blogs   checkup.com.gr  –  nosileftis24.gr   –  syntagografisis.grtestcovid.gr