Πανόρμου - 40, Αμπελόκηποι Αθήνα, ΤΚ. 11523

Ουρολογικό Ιατρείο ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑΣ

Η αιματουρία διακρίνεται σε μικροσκοπική (μη ορατή) και μακροσκοπική (ορατή). Στην μικροσκοπικήαιματουρία τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι ορατά μόνο με το μικροσκόπιο, ενώ στην μακροσκοπική τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι πολλά και χρωματίζουν τα ούρα. Στο 50% των ασθενών με μακροσκοπική αιματουρία ανευρίσκεται η υποκείμενη αιτία, ενώ το ποσοστό αυτό πέφτει στο 10% όταν πρόκειται για μικροσκοπική αιματουρία. Τα συνηθέστερα αίτια αιματουρίας είναι:

  • ουρολοίμωξη
  • καρκίνος (ουροδόχου κύστεως, προστάτη, νεφρού)
  • λιθίαση ουροποιητικού συστήματος
  • νεφρίτιδες
  • τραυματισμοί ουροποιητικού συστήματος
  • παθήσεις αίματος (π.χ δρεπανοκυτταρική αναιμία, διαταραχές πήξης)
  • αντιπηκτικά-αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα

Η πιο συχνή αιτία αιματουρίας είναι η ουρολοίμωξη, ενώ ένας στους πέντε ενήλικες με μακροσκοπική αιματουρία διαγνώσκεται με καρκίνο ουροδόχου κύστεως.

Κάποια φάρμακα  και κάποιες τροφές (π.χ παντζάρια) μπορούν να χρωματίσουν τα ούρα και να δώσουν ψευδώς την εντύπωση της αιματουρίας.

Η επιβεβαιωμένη με γενική εξέταση ούρων αιματουρία (μικροσκοπική ή μακροσκοπική) πρέπει να διερευνάται με λήψη ιστορικού, κλινικής εξέτασης, γενικών εξετάσεων αίματος και ούρων, καθώς και απεικονιστικών και άλλων ειδικών εξετάσεων. Η λήψη του ιστορικού περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με το κάπνισμα, το επάγγελμα, τη λήψη φαρμάκων (π.χ αντιπηκτικών), τη συνύπαρξη ή μη άλλων συμπτωμάτων από το ουροποιητικό σύστημα (π.χ πόνου). Στις εξετάσεις αίματος περιλαμβάνεται η γενική αίματος (αιματοκρίτης), η ουρία και κρεατινίνη, οι παράγοντες πήξης και το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA). Με την εξέταση των ούρων μπορεί γενική εξέταση και καλλιέργεια των ούρων  η ύπαρξη ουρολοίμωξης, ενώ μπορεί να ελεγχθεί στο μικροσκόπιο η ύπαρξη καρκινικών κυττάρων (κυτταρολογική εξέταση ούρων)

Διαγνωστικό Εργαστήριο Βιοπαθολογίας Γονιδιακής Ανάλυσης -Υπερήχων – Ιατρεία

Μικροβιολογικό DNA Γονιδιακές εξετάσεις αίματος neoscreen Πιστοποίηση ISO 9001:2008

Υπέρηχοι – Triplex / Doppler

Κλινικοί Ιατροί: Καρδιολόγος Α. Καστανάς, Ουρολόγος Κ. Ψύλλιας
Υγεία πεπτικού – Διαιτολογία – Συμβουλετική Προγραμματισμός πρόληψης υγεία -2η γνώμη Health coaching
Ήθος στην ΒιοΪατρική επιστήμη.
Διεύθυνση : Ι. Γρατσίας – Ι. Κατσαβοχρήστος