TI EINAI (Οστεοπενία – Οστεοπόρωση)
Η σχετικά περιορισμένη απώλεια οστικής μάζας, ονομάζεται οστεοπενία και δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις.
Η αυξημένη απώλεια όμως οδηγεί στην οστεοπόρωση, κατάσταση παθολογική για τον οστικό ιστό και με σοβαρούς κινδύνους για κατάγματα, κυρίως των γοφών, της σπονδυλικής στήλης και των καρπών.
Τα οστά είναι “ζωντανός οργανισμός” που ανακατασκευάζεται διαρκώς μέσα από τους οστεοκλάστες (μηχανισμός διάλυσης των οστών) και τους οστεοβλάστες (μηχανισμός ανασύνθεσης των οστών).
Οι δύο μηχανισμοί βρίσκονται σε ισορροπία, η οποία μπορεί να διαταραχθεί για πολλούς λόγους (εμμηνόπαυση, γονιδιακός τύπος, ορμονική διαταραχή, κακή δίαιτα, κάπνισμα, έλλειψη άσκησης κ.ά.) και να οδηγήσει σε απώλεια οστικής μάζας.
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΣΗΜΑΣΙΑ
Η οστεοπόρωση είναι πλέον συχνή στις γυναίκες σε εμμηνόπαυση αλλά είναι νόσημα το οποίο συναντάται και σε άνδρες.
Παράγοντες που συντελούν στην οστεοπόρωση είναι :
- Έλλειψη ασβεστίου βιταμίνης D σε παιδική – εφηβική ηλικία
- Λήψεις κορτικοστεροεϊδών
- Διατροφικές διαταραχές (ανορεξία) – προβλήματα δυσαπορρόφησης
- Σωματική αδράνεια
- Κάπνισμα – αλκοόλ
- Διαταραχές θυρεοειδούς
- Cushings – Ρευματοειδής αρθρίτιδα υπερπαραθυρεοειδισμός
- Γεννητικοί κληρονομούμενοι παράγοντες
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Οι αναλύσεις έχουν σκοπό να διαπιστώσουν έγκαιρα την πιθανώς αυξημένη απώλεια οστού που οδηγεί ή επιδεινώνει την οστεοπορωτική νόσο, αλλά και να ανιχνεύσουν πιθανές ορμονικές διαταραχές και ελλείψεις στοιχείων απαραίτητων για την υγεία των οστών, ώστε να δοθεί η κατάλληλη αγωγή. Οι αναλύσεις προτείνουμε να γίνονται σε γυναίκες:
- προληπτικά πρίν την εμμηνόπαυση, ειδικά σε εκείνες με γονείς με προβλήματα οστεοπόρωσης, ώστε να μπορούν να συγκριθούν με αυτές που θα γίνουν με την αρχή της εμμηνόπαυσης.
- με διαπιστωμένη οστεοπενία ή οστεοπόρωση πρίν την αρχή θεραπευτικής αντιμετώπισης της, ώστε με νέες μετρήσεις μετά την θεραπεία να μπορεί να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του θεραπευτικού σχήματος.
Οι αναλύσεις είναι:
Ασβέστιο ούρων 24ώρου (Ca-U-24h):
Ασβέστιο ούρων 24ώρου (Ca-U-24h): Έλεγχος στο ρυθμό αποβολής του ασβεστίου, ο οποίος συσχετίζεται με το ρυθμό απώλειας οστικής μάζας
Αλκαλική φωσφατάση (ALP) και ηλεκτροφόρηση της αλκαλικής φωσφατάσης:
Αλκαλική φωσφατάση (ALP) και ηλεκτροφόρηση της αλκαλικής φωσφατάσης: Έλεγχος σε πιθανή υπερλειτουργία των μηχανισμών σύνθεσης (αναβολισμού) των οστών.
Βιταμίνη D3-25(OH):
Βιταμίνη D3-25(OH): Συμμετέχει στην απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά. Τελευταίες στατιστικές δείχνουν ελλείψεις ακόμα και στο 80% στο γενικό πληθυσμό.
Τ3 (τριϊωδοθυρονίνη), fT4 (ελεύθερη θυροξίνη), TSH (θυρεοτρόπος ορμόνη):
Τ3 (τριϊωδοθυρονίνη), fT4 (ελεύθερη θυροξίνη), TSH (θυρεοτρόπος ορμόνη): Έλεγχος σε πιθανή υπερλειτουργία του θυρεοειδή που αυξάνει τον ρυθμό διάλυσης των οστών.
Παραθορμόνη (PTH):
Παραθορμόνη (PTH): Βασική ορμόνη ρύθμισης του μεταβολισμού του ασβεστίου που παράγεται από τους παραθυρεοειδείς αδένες. Απαραίτητη εξέταση σε άτομα με θυρεοειδεκτομή.
FSH (θυλακιοτρόπος ορμόνη) και οιστραδιόλη (Ε2):
FSH (θυλακιοτρόπος ορμόνη) και οιστραδιόλη (Ε2): η μέτρησή τους πραγματοποιείται σε γυναίκες που πλησιάζουν την εμμηνόπαυση και αποτελούν μέτρο της ορμονικής επάρκειας των γυναικών. Σε περιπτώσεις με ιδιαίτερα βαρύ οικογενειακό ιστορικό και με ενδείξεις για μελλοντική οστεοπόρωση, οι εξετάσεις αυτές μπορούν να καθορίσουν το χρόνο έναρξης θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης.
Ηλεκτροφόρηση λευκωμάτων:
Ηλεκτροφόρηση λευκωμάτων: πραγματοποιείται για τον έλεγχο και αποκλεισμό σοβαρών νοσημάτων του μεταβολισμού, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τον οστικό μεταβολισμό.
CTx (τελοπεπτίδιο τύπου Ι κολλαγόνου C-terminal), NTx (τελοπεπτίδιο τύπου Ι κολλαγόνου N-terminal):
CTx (τελοπεπτίδιο τύπου Ι κολλαγόνου C-terminal), NTx (τελοπεπτίδιο τύπου Ι κολλαγόνου N-terminal): αποτελούν μεταβολίτες, στοιχεία αποικοδόμησης του οστού. Η μέτρηση τους σε ούρα 2ώρου δείχνει εάν η ημερήσια απώλεια οστού είναι εντός των φυσιολογικών επιπέδων.
Οστεοκαλσίνη (BGP):
Οστεοκαλσίνη (BGP): με τη μέτρησή της ελέγχουμε τον ρυθμό της οστεοσύνθεσης και αποτελεί σημαντικό προγνωστικό δείκτη οστεοπόρωσης.
Κορτιζόλη (Cort-U-24h):
Κορτιζόλη ούρων 24ωρου (Cort-U-24h) μπορεί να αποκαλύψει πιθανή υπερλειτουργία των επινεφριδίων, που επηρεάζει αρνητικά την υγεία των οστών.
Για τη μέτρηση των ουσιών στα ούρα 2ώρου απαιτείται χρήση συντηρητικού, το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε από το εργαστήριό μας.
Τα αποτελέσματα για Οστεοπενία – Οστεοπόρωση δίνονται εντός 3 εργάσιμων ημερών.
Πληροφορίες επιλεγμένες με πηγές :
- MayoClinic.org
- Labtestsonline.org
- Interpretation of Diagnostic Tests – J.Wallach
Η εξατομίκευση του check up, λαμβάνει υπ’όψιν πολλαπλές παραμέτρους του προσωπικού και οικογενειακού ιστορικού.
Ανάλογα με την περίπτωση, στην επιλογή των εξετάσεων μπορεί να απαιτούνται κάποιες που δεν αναφέρονται σε αυτή την σελίδα.
Η ακριβής επιλογή είναι ευθύνη του θεράποντα ιατρού σας
Επιμέλεια : Ιωάννης Γρατσίας Lab Director / Clinical Biochemist
e – Ραντεβού μέσω Doctor Αny Τime σε: Καρδιολόγο – Νευρολόγο – Διαγνωστικές Εξετάσεις
Ενημερωτικά Blogs: checkup.com.gr – nosileftis24.gr – syntagografisis.gr – testcovid.gr
Διαγνωστικό Κέντρο Βιοπαθολογίας – Αθήνα | Ιατρικό Κέντρο Check Up Medicus | Checkup – Τεστ Αλλεργίας – Εξετάσεις Αίματος – Τιμές – Κόστος – Covid-19 Test | ΕΟΠΥΥ.
Διαγνωστικό Κέντρο Πανόρμου 40, Αμπελόκηποι | Διαγνωστικό Κέντρο Λεωφόρος Αλεξάνδρας 110 | Διαγνωστικό Κέντρο Πριγκηποννήσων 24, Γκύζη Πολύγωνο Κυψέλη
Ραντεβού
Στο Check•Up Medicus μπορείτε να έρθετε για Αιμοληψία χωρίς ραντεβού
Οστεοπενία – Οστεοπόρωση Check-Up
Η οστεοπενία και η οστεοπόρωση είναι δύο σοβαρές καταστάσεις του οστικού συστήματος που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία και την ποιότητα ζωής. Η οστεοπενία αφορά τη μείωση της οστικής μάζας και την απώλεια της οστικής πυκνότητας, ενώ η οστεοπόρωση είναι μια πιο σοβαρή μορφή της οστεοπενίας όπου τα οστά γίνονται λιγότερο πυκνά και ευπαθή σε κατάγματα. Η εγκατάλειψη και η αγνόηση αυτών των καταστάσεων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων των καταγμάτων, της χαμηλής ποιότητας ζωής και των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία.
Οστεοπενία – Οστεοπόρωση Check-Up
1. Αιτίες της Οστεοπενίας – Οστεοπόρωσης: Η υποκείμενη αιτιολογία της οστεοπενίας και της οστεοπόρωσης μπορεί να είναι ποικίλη και να περιλαμβάνει γενετικούς, διατροφικούς, ορμονικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.
2. Συμπτώματα και Επιπτώσεις: Οι ασθενείς με οστεοπενία και οστεοπόρωση μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως οστικοί πόνοι, υποτροπές καταγμάτων, μειωμένο ύψος και παγιδευμένες σπονδυλικές στήλες.
3. Διάγνωση και Αξιολόγηση: Η διάγνωση της οστεοπενίας και της οστεοπόρωσης γίνεται συνήθως μέσω ακτινολογικών μεθόδων όπως η μέτρηση της οστικής πυκνότητας και οι ακτινογραφίες.
4. Θεραπεία και Διαχείριση: Η θεραπεία της οστεοπενίας και της οστεοπόρωσης περιλαμβάνει συνήθως διατροφικές αλλαγές, άσκηση, φαρμακευτική θεραπεία και άλλες μη φαρμακευτικές προσεγγίσεις.
5. Πρόληψη: Η πρόληψη της οστεοπενίας και της οστεοπόρωσης περιλαμβάνει τη διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής, την αποφυγή των υπερβολικών αλκοολικών ποτών και της καπνίστριας, καθώς και την κατανάλωση επαρκούς ασβεστίου και βιταμίνης D.
6. Συμπεράσματα: Το check-up για την οστεοπενία και την οστεοπόρωση είναι σημαντικό για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων. Μέσω πρόληψης, διάγνωσης και κατάλληλης θεραπείας, οι ασθενείς μπορούν να διατηρήσουν την οστική τους υγεία και την ποιότητα ζωής.
Οστεοπενία – Οστεοπόρωση Check-Up