Τι Είναι :
Είναι ο πλέον συχνός καρκίνος στον άνδρα μετά τα 50 και η δεύτερη κατά σειρά παθολογική αιτία θανάτου στους άνδρες αυτής της ηλικίας.Υπολογίζεται πως συνολικά 1 στους 6 με 8 άνδρες θα εμφανίσουν το νόσημα.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ – ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ – ΣΗΜΑΣΙΑ :
Οι εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη πρέπει να ξεκινούν, σύμφωνα με οδηγίες ιατρικών εταιριών, από 50 ετών αλλά στην πράξη αποδεικνύονται χρήσιμες από τα 40 έτη.
Μεταξύ των ενδείξεων μπορεί να είναι :
- Συχνή ούρηση, ειδικά το βράδυ
- Άτονη – διακοπτόμενη ούρηση
- Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση ή την εκσπερμάτιση
- Εκκρίσεις πύου στα ούρα / σπέρμα
- Δυσφορία στη λεκάνη / άνω πλευρά μηρών
Οι ενδείξεις αυτές μπορούν να παρουσιαστούν και σε περιπτώσεις
- υπερπλασίας του προστάτη
- προστατίτιδας
- ουρολοίμωξης
- σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων
Έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία έχουν σκοπό να προλάβουν προχωρημένη νόσο με δύσκολα διαχειρίσιμες μεταστάσεις, κυρίως σε οστά.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ :
- Προστατικό αντιγόνο (PSA) : Αυξημένα αποτελέσματα συσχετίζονται με καλοήθη υπερπλασία, κακοήθη νεοπλασία, προστατίτιδα, ή άλλο ερεθισμό του προστάτη.
- Free-PSA (ελεύθερο προστατικό αντιγόνο) Χρησιμοποιείται στην εκτίμηση οριακών κυρίως αποτελεσμάτων του PSA, για τον διαχωρισμό τους ως φυσιολογικά ή παθολογικά – καρκίνου.
- Γενική εξέταση ούρων – Καλλιέργεια ούρων Ανίχνευση μόνο πυοσφαιρίων στα ούρα (με αρνητική καλλιέργεια) μπορεί να υποδείξει την παρουσία προστατίτιδας, ενώ θετική καλλιέργεια την παρουσία ουρολοίμωξης. Και οι δύο καταστάσεις αυξάνουν σημαντικά τις μετρήσεις του PSA σε απουσία προστατικού καρκίνου.
ΑΛΛΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΕΣΤ ΜΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ :
- Υπέρηχος διορθρικός Απεικονίζονται πιθανά σημεία διαφοροποίησης του αδένα (με πιθανή καρκινική έκφραση), αλλά και σημάδια φλεγμονής (προστατίτιδες).
- Αξονική – Μαγνητική Τομογραφία / Σπινθιρογράφημα οστών Εκτίμηση έκτασης καρκίνου
Πληροφορίες επιλεγμένες με πηγές :
- MayoClinic.org
- Labtestsonline.org
- Interpretation of Diagnostic Tests – J.Wallach
Η εξατομίκευση του check up, λαμβάνει υπ’όψιν πολλαπλές παραμέτρους του προσωπικού και οικογενειακού ιστορικού.
Ανάλογα με την περίπτωση, στην επιλογή των εξετάσεων μπορεί να απαιτούνται κάποιες που δεν αναφέρονται σε αυτή την σελίδα.
Η ακριβής επιλογή είναι ευθύνη του θεράποντα ιατρού σας
Επιμέλεια : Ιωάννης Γρατσίας Lab Director / Clinical Biochemist
e – Ραντεβού μέσω Doctor Αny Τime σε: Καρδιολόγο – Νευρολόγο – Διαγνωστικές Εξετάσεις
Ενημερωτικά Blogs: checkup.com.gr – nosileftis24.gr – syntagografisis.gr – testcovid.gr
Διαγνωστικό Κέντρο Βιοπαθολογίας – Αθήνα | Ιατρικό Κέντρο Check Up Medicus | Checkup – Τεστ Αλλεργίας – Εξετάσεις Αίματος – Τιμές – Κόστος – Covid-19 Test | ΕΟΠΥΥ.
Διαγνωστικό Κέντρο Πανόρμου 40, Αμπελόκηποι | Διαγνωστικό Κέντρο Λεωφόρος Αλεξάνδρας 110 | Διαγνωστικό Κέντρο Πριγκηποννήσων 24, Γκύζη Πολύγωνο Κυψέλη
Ραντεβού
Στο Check•Up Medicus μπορείτε να έρθετε για Αιμοληψία χωρίς ραντεβού
Προστάτης Check Up
Ο καρκίνος του προστάτη είναι μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου που επηρεάζουν τους άνδρες, κυρίως μετά τη μέση ηλικία. Ο έλεγχος για τον καρκίνο του προστάτη παίζει κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση αυτής της νόσου.
Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη ανιχνεύονται μέσω του τεστ PSA (αντιγόνο προστατικού σταθερού). Το τεστ PSA μετρά τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που παράγεται από το προστάτη και μπορεί να είναι υψηλά σε περιπτώσεις καρκίνου ή άλλων προβλημάτων υγείας του προστάτη. Επιπλέον, η ψηφιακή εξέταση του προστάτη είναι μία άλλη κοινή διαδικασία που εξετάζει τον προστάτη για ανωμαλίες που μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία καρκίνου ή άλλων προβλημάτων.
Για περαιτέρω εξέταση και επιβεβαίωση του καρκίνου του προστάτη, οι γιατροί συνήθως συστήνουν τη διενέργεια βιοψίας του προστάτη. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, λαμβάνονται δείγματα ιστού από το προστάτη με τη χρήση μιας βελόνας, και αυτά τα δείγματα εξετάζονται για τυχόν καρκινικά κύτταρα υπό μικροσκόπιο.
Ο έλεγχος για τον καρκίνο του προστάτη είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τους άνδρες άνω των 50 ετών, ενώ για τους άνδρες με ιστορικό οικογενειακού καρκίνου του προστάτη ή άλλων παραγόντων κινδύνου, ο έλεγχος μπορεί να αρχίσει νωρίτερα, συνήθως στην ηλικία των 40 ή 45 ετών.
Εκτός από τις παραπάνω διαδικασίες, οι γιατροί μπορούν επίσης να προτείνουν μια σειρά άλλων εξετάσεων και εξετάσεων ανάλογα με την κλινική εικόνα και τους παράγοντες κινδύνου κάθε ασθενούς. Αυτές οι διαδικασίες μπορεί να περιλαμβάνουν μαγνητική τομογραφία του προστάτη, ακτινογραφίες του προστάτη ή και άλλες εξετάσεις εικόνας, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς.
Συνοψίζοντας, ο έλεγχος (Προστάτης Check Up) για τον καρκίνο του προστάτη είναι ένας σημαντικός τρόπος πρόληψης και διάγνωσης αυτής της σοβαρής νόσου. Οι άνδρες πρέπει να συζητούν τις επιλογές ελέγχου του προστάτη με τον γιατρό τους και να ακολουθούν τις συστάσεις του για τη διατήρηση της υγείας τους και την πρόληψη της νόσου.