ΤΙ ΕΙΝΑΙ
Η Δυσανεξία Τροφών είναι αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι συγκεκριμένων τροφών, μέσω αντισωμάτων χαμηλής αντιδραστικότητας IgG.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ – ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ – ΣΗΜΑΣΙΑ
Πολλά άτομα, όταν καταναλώνουν συστηματικά τις ίδιες τροφές αναπτύσουν αντιδράσεις δυσανεξίας στις τροφές.
Η αντίδραση αυτή μπορεί να προκαλέσει:
- συμπτώματα στομαχικών -εντερικών φουσκωμάτων, δυσλειτουργιών του εντέρου, καχεξίας
- κατακράτηση υγρών και επομένως συντήρηση υψηλότερου βάρους.
- “κλείδωμα” του μεταβολισμού σε χαμηλά επίπεδα και επομένως αδυναμία απώλειας βάρους με σχετικά χαλαρές δίαιτες.
Η σημασία της γνώσης της δυσανεξίας σε μία τροφή, δίνει την δυνατότητα :
- προγραμματισμού αποχής ή μείωση λήψης της συγκεκριμένης τροφής για κάποιο διάστημα ώστε να αναστραφεί η δυσανεξία σε αυτή
- προγραμματισμού ειδικού διαιτολογίου για την αποφυγή επέκτασης της δυσανεξίας σε άλλες τροφές
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Στο συγκεκριμένο τεστ γίνεται ποσοτική μέτρηση στα αντισώματα IgG έναντι κάθε τροφής ξεχωριστά ( ΔΕΝ είναι τέστ πολικότητας των λευκών κυττάρων, ούτε τεστ ηλεκτομαγνητισμού του σώματος, τα οποία είναι με αμφίβολη επιστημονική στήριξη και χρησιμότητα).
Οι τροφές στις οποίες γίνεται ανάλυση είναι οι:
- Αμύγδαλο, Αράπικο φιστίκι, Ηλιόσπορος ,
- Τυρί Cottage, Αμερικάνικο τυρί , Τυρί Cured ,
- Πιπέρι, Πιπεριά ,
- Κρέας Μοσχάρι, Χοιρινό, Αρνί, Κοτόπουλο, Κουνέλι, Γαλοπούλα,
- Μουρούνα, Σολωμός, Πέστροφα, Τόνος ,Μπακαλιάρος, Αστακός , Καλαμάρι, Γλώσσα ψάρι , Σαρδέλλα , Μαλάκια, Γαρίδες
- Τομάτα, Αγγούρι ,Σπαράγγι, Αγκινάρα, Λάχανο, Κολοκύθες , Κουνουπίδι, Μπρόκολο, Λαχανίδες, Σέσκουλο
- Μελιτζάνα, Σπανάκι, Μαϊντανός , Σέλινο
- Μπιζέλια, Μαυρομάτικα, Αρακάς, Φασολάκια, Φακές
- Γλυκοπατάτα, Πατάτα, Κρεμμύδι, Σκορδο, Καρότο
- Αχλάδι, Μήλο, Σταφύλι, Γκρέιπ Φρουτ, Πορτοκάλι, Λεμόνι, Πεπόνι, Ανανάς, Δαμάσκηνα, Ροδάκινο, Φράουλα, Μπανάνα, Αβοκάντο
- Μέλι, Ζάχαρη, Σοκολάτα, Καφές , Τσάι, Κανέλλα ,
- Αυγό, Γάλα αγελάδος, Γιαούρτι, Βούτυρο
- Σίκαλη, Κριθάρι, Σιτάρι, Βρώμη, Μαγιά μπύρας, Βύνη, Μαγιά φούρνου, Σόγια, Ρύζι, Καλαμπόκι
- Ελιά, Μουστάρδα, Καρύδι Cola Nut, Μανιτάρι
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΕΛΕΓΧΟ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Οι εξετάσεις σας με αναλυτικά συστήματα και αντιδραστήρια κορυφαίας ποιότητας SIEMENS-USA BECMAN COULTER-USA
Γα την πρωϊνή αιμοληψία και
εξέταση, προτείνεται :
Για τον εργαστηριακό έλεγχο απαιτείται απλή αιμοληψία με 12-ωρη νηστεία και με ελεύθερη λήψη νερού.
Για την λήψη των ούρων απαιτείται η προσκόμιση δείγματος της πρώτης πρωϊνής ούρησης
Δεν απαιτείται ιδιαίτερη διατροφική προετοιμασία την προηγούμενη ημέρα.
Η αιμοληψία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ( ωράριο εργαστηρίου 7.30 π.μ. – 7,30 μ.μ.).
ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
Τα αποτελέσματα δίνονται εντός 3 εργάσιμων ημερών.
ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ
Οι εξετάσεις δυσανεξίας ΔΕΝ συνταγογραφούνται στον ΕΟΠΥΥ.
Το κόστος του τεστ των 90 αναλύσεων είναι 290 ευρώ.
Πληροφορίες επιλεγμένες με πηγές :
- MayoClinic.org
- Labtestsonline.org
- Interpretation of Diagnostic Tests – J.Wallach
Η εξατομίκευση του check up, λαμβάνει υπ’όψιν πολλαπλές παραμέτρους του προσωπικού και οικογενειακού ιστορικού.
Ανάλογα με την περίπτωση, στην επιλογή των εξετάσεων μπορεί να απαιτούνται κάποιες που δεν αναφέρονται σε αυτή την σελίδα.
Η ακριβής επιλογή είναι ευθύνη του θεράποντα ιατρού σας
Επιμέλεια : Ιωάννης Γρατσίας Lab Director / Clinical Biochemist
e – Ραντεβού μέσω Doctor Αny Τime σε: Καρδιολόγο – Νευρολόγο – Διαγνωστικές Εξετάσεις
Ενημερωτικά Blogs: checkup.com.gr – nosileftis24.gr – syntagografisis.gr – testcovid.gr
Διαγνωστικό Κέντρο Βιοπαθολογίας – Αθήνα | Ιατρικό Κέντρο Check Up Medicus | Checkup – Τεστ Αλλεργίας – Εξετάσεις Αίματος – Τιμές – Κόστος – Covid-19 Test | ΕΟΠΥΥ.
Διαγνωστικό Κέντρο Πανόρμου 40, Αμπελόκηποι | Διαγνωστικό Κέντρο Λεωφόρος Αλεξάνδρας 110 | Διαγνωστικό Κέντρο Πριγκηποννήσων 24, Γκύζη Πολύγωνο Κυψέλη
Ραντεβού
Στο Check•Up Medicus μπορείτε να έρθετε για Αιμοληψία χωρίς ραντεβού
Η δυσανεξία τροφών αναφέρεται στην ανεπαρκή ή δυσλειτουργική αντίδραση του οργανισμού σε συγκεκριμένες τροφές ή συστατικά τροφών, που οδηγεί σε διάφορα συμπτώματα όταν οι εν λόγω τροφές καταναλώνονται. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ελλείψεις ή δυσλειτουργίες ενζύμων, ανοσοαπόκρισης ή άλλες ανωμαλίες στο πεπτικό σύστημα. Η δυσανεξία τροφών μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, όπως δυσκοιλιότητα, κοιλιακούς πόνους, δυσπεψία, δερματικά εξανθήματα και άλλα. Η αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων περιλαμβάνει συνήθως την αποφυγή των τροφών που προκαλούν αντιδράσεις, καθώς και την χρήση φαρμάκων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Η δυσανεξία τροφών μπορεί να προκαλείται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών παραγόντων, των περιβαλλοντικών παραγόντων και της υγιεινής ζωής. Ορισμένες δυσανεξίες τροφών είναι κληρονομικές και μπορεί να προκαλούνται από μεταλλάξεις σε γονίδια που ρυθμίζουν τη λειτουργία των ενζύμων που εμπλέκονται στην πέψη των τροφίμων. Άλλες φορές, η δυσανεξία τροφών μπορεί να είναι αποτέλεσμα παραγόντων περιβάλλοντος, όπως η έκθεση σε διαφορετικά τρόφιμα ή χημικά ουσίες που περιέχονται σε τρόφιμα. Επιπλέον, ο τρόπος ζωής, όπως η διατροφή, η άσκηση και ο στρες, μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση δυσανεξιών τροφών.
Η διάγνωση της δυσανεξίας τροφών συνήθως ξεκινά με τη συλλογή λεπτομερούς ιστορικού ασθενείας από ιατρό και την αξιολόγηση των συμπτωμάτων που εμφανίζονται μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Έπειτα, ο ιατρός μπορεί να προτείνει διάφορες εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργικών εξετάσεων, των εξετάσεων του αίματος και των εντερικών εξετάσεων, για να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων. Ορισμένες φορές, η διάγνωση μπορεί να περιλαμβάνει και ειδικές δοκιμασίες, όπως ο δερματικός δερματοκρίνιος τεστ ή η πρόκληση τροφικής ανοσίας, για την επιβεβαίωση της ύπαρξης δυσανεξίας σε συγκεκριμένες τροφές.
Η θεραπεία της δυσανεξίας τροφών συνήθως περιλαμβάνει την αποφυγή των τροφών που προκαλούν τα συμπτώματα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αλλαγής της διατροφής ή της χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής που αντικαθιστούν τα συστατικά που προκαλούν δυσανεξία. Επίσης, ορισμένοι ασθενείς ενδέχεται να χρειαστούν φαρμακευτική αγωγή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διαχείριση του στρες και η ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.
Επιπλέον, η πρόληψη της δυσανεξίας τροφών μπορεί να περιλαμβάνει την παρακολούθηση της διατροφής και την αποφυγή των τροφών που ενδέχεται να προκαλέσουν αντιδράσεις. Οι ασθενείς με γνωστή δυσανεξία σε συγκεκριμένα τρόφιμα πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά την επιλογή τροφών και να αναζητούν προϊόντα που δεν περιέχουν τα εν λόγω συστατικά. Επίσης, η αποφυγή της υπερκατανάλωσης ή της υπερβολικής κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης δυσανεξιών.
Τέλος, η διαχείριση της δυσανεξίας τροφών πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη ιατρού ή διατροφολόγου, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν συμβουλές και καθοδήγηση σχετικά με τη διαχείριση των συμπτωμάτων και την πρόληψη επανεμφάνισης των δυσανεξιών. Η παρακολούθηση της δυσανεξίας τροφών μπορεί να απαιτεί την εκτέλεση περιοδικών εξετάσεων και επισκέψεων σε ειδικούς, προκειμένου να διασφαλιστεί η κατάλληλη διαχείριση της κατάστασης και η επίτευξη βελτίωσης της ποιότητας ζωής του ασθενούς.