Πανόρμου - 40, Αμπελόκηποι Αθήνα, ΤΚ. 11523

Πρόληψη και ΕνημέρωσηΆρθρα σχετικά με θέματα πρόληψης της υγείας

Κόψτε το κάπνισμα

Πάνω από 4.000 ουσίες που βρίσκονται στον καπνό του τσιγάρου, μεταξύ των οποίων δηλητήρια όπως βενζένια, αμμωνία, φορμαλδεϋδη, ακετόνη, αρσενικό, κυανιούχα, μόλυβδος, φυτοφάρμακα κ.α.

cigarette copounds

Οι ασθένειες που προκαλούν οι ουσίες αυτές του καπνού, είναι αναρίθμητες, με τις πλέον συχνές να απεικονίζονται στο παρακάτω σχήμα :

smoke concequances

Μεταξύ των αισθητών επιπτώσεων του καπνίσματος που μπορεί να βιώσει ένας καπνιστής με τα χρόνια, είναι :

 • η πτώση της γενικότερης φυσικής κατάστασης του οργανισμού
 • ο σοβαρός υποβιβασμός της αναπνοής (λαχάνιασμα, βήχας, πρωινές εκκρίσεις βλέννης)
 • η σταδιακή καταπόνηση και γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος (αυξημένη συχνότητα σε κρυώματα)
 • η πρόωρη γήρανση δέρματος, της στοματικής κοιλότητας και πλήθους άλλων ιστών (ρυτίδες, ουλίτιδα κ.α.)
 • η υπογονιμότητα, διαταραχές στον κύκλο των γυναικών, η μειωμένη σεξουαλική ικανότητα σε άνδρες μέσης ηλικίας
 • η καταστροφή της γεύσης και της όσφρησης
 • πόνοι στο στομάχι, δυσλειτοργίες στην πέψη – εκκένωση
 • οστεοπόρωση και κατάγματα κυρίως σε γυναίκες μέσης -μεγάλης ηλικίας
 • αγγειίτιδες – φλεβίτιδες
 • η σοβαρή και διαρκής προσβολή της αυτοεκτίμησης και της δυνατότητας αντίστασης σε επικίνδυνες εκδηλώσεις
 • η πτώση των νοητικών ικανοτήτων – δυνατότητα συγκέντρωσης – εργασιακής απόδοσης
 • διαταραχές στην κοινονικότητα και ειδικά μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών
Σκεφθείτε . . .

. . . ένα πιθανό έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό…

man having a stroke

. . . ένα πιθανό χειρουργείο από καρδιαγγειακή νόσο . . .

surgery - operation

….μπορεί να έχουν προέλθει ακόμα και αποκλειστικά από το κάπνισμα… και αλλάζουν την ζωή για πάντα !

copdasthma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (γνωστή ως ΧΑΠ) καθιστά την ζωή ανυπόφορη.

Προγραμματίστε να κόψετε το κάπνισμα σήμερα !
Προστατέψτε τον εαυτό σας και τους δικούς σας !

mother smoking in front of child

Σκεφθείτε σοβαρά όλους τους λόγους που έχετε για να κόψετε το κάπνισμα.Εκτιμήστε μόνοι σας τον βαθμό κινδύνου με τις αντίστοιχες εξετάσεις, και θέστε νέους στόχους.

Στο αιματολογικό check up, μπορούμε να δούμε την επίδραση του τσιγάρου, από τις εξετάσεις που αφορούν την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, μέτρησης φλεγμονών, αλλά και από την εξάντληση απαραίτητων βιταμινών για την γενικότερη διατήρηση της υγείας και ευεξίας.

Έτσι με το κάπνισμα :

 • Ο αιματοκρίτης αυξάνει προς τις ανώτερες φυσιολογικές τιμές, και κατά μέσω όρο 3-5 μονάδες. Το μονοξείδιο του άνθρακα από την καύση του καπνού, δεσμεύει τα σημεία που μεταφέρουν οξυγόνο μέσω των ερυθρών αιμοσφαιρίων, και ο οργανισμός αντιδρά με το να φτιάχνει συνεχώς επιπλέον αίμα. Το αίμα γίνεται πιο “πυκνό” και λιγότερο “ρευστό”. Στο πυκνό πλέον αίμα, τα συνωστισμένα ερυθρά αιμοσφαίρια “χτυπούν” και τραυματίζουν τα αιμοφόρα αγγεία, δημιουργώντας την αρχή ενδοαγγειακών φλεγμονών και αθηρωμάτωσης, ενώ παράλληλα αυξάνει και η πιθανότητα σχηματισμού θρόμβου. Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται και αύξηση των αιμοπεταλίων, τα οποία ενισχύουν την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβου και εμφράγματος ή εμβολής.
 • ​Οι δείκτες ενδοαγγειακής φλεγμονής C-αντιδρώσα πωτεϊνη (CRP), Ινωδογόνο και Ομοκυστεϊνη, αυξάνονται περαιτέρω από την χημική τοξικότητα των στοιχείων του καπνού, λόγω του χημικού τραυματισμού των ενδοθυλίων των αγγείων και τον σχηματισμό αθηρωματικών πλακών. Τα αυξημένα επίπεδα της ομοκυστεϊνης έχουν από μόνα τους φλεγμονώδη δράση στα αγγεία, ενισχύοντας το φαινόμενο της επικαλούμενης ζημιάς. Επιπλέον τα αυξημένα επίπεδα της ομοκυστεϊνης συνδιάζονται και με αυξημένα νευροεκφυλιστικά φαινόμενα στον εγκέφαλο.
 • ​Η χοληστερίνη γίνεται πλέον παθογόνος καθώς το κάπνισμα αλλάζει τον μεταβολισμό της, με το να μειώνει τα επίπεδα της ‘καλής’ HDL χοληστερίνης, και να αυξάνει τα επίπεδα της ‘κακής’ LDL χοληστερίνης. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η αύξηση του αθηρωματικού δείκτη που δείχνει και την αύξηση της πιθανότητας σχηματισμού αθηρωματικών πλακών λόγω χοληστερίνης.
 • ​Οι προστατευτικές και απολύτως απαραίτητες βιταμίνες φυλλικό οξύ, Β-12 και D, κατστρέφονται και εξαντλούνται με το κάπνισμα. Με την πτώση των τιμών τους, χάνεται σημαντικό μέρος της αντιοξειδωτικής – αντικαρκινικής, της καρδιοπροστατευτικής αλλά και νευροπροστατευτικής δράσης τους. Η έλλειψη του φυλλικού οξέος και Β-12, αυξάνει επιπλέον τα επίπεδα της ομοκυστεϊνης, ενισχύοντας την αρνητική της επίδραση στο καρδιαγγειακό, ενώ η έλλειψη της βιταμίνης D, μειώνει την πρόσληψη του ασβεστίου στα οστά και προκαλεί οστεοπόρωση.

Το κάπνισμα έχει διαφορετική επίδραση από άτομο σε άτομο, και οι αναλύσεις αυτές μπορούν να δείξουν τον βαθμό της καταπόνησης του καπνιστή, αλλά και πιθανές συνυπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο του καπνίσματος.

Η αξιολόγησή τους μας δείχνει και την πιθανή ανάγκη λήψης άλλων άμεσων μέτρων πρόληψης (π.χ. λήψη βιταμινών ή κάποιας αγωγής), ή και την διενέργεια επιπρόσθετων εξετάσεων (triplex αγείων, πλήρη καρδιολογική εξέταση) , μέχρι να πάρετε την τελική απόφαση διακοπής του καπνίσματος.

Τέλος σκεφθείτε τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος σε δημόσια νοσοκομεία αλλά και ιδιωτικά ιατρεία, που μπορούν να σας βοηθήσουν καθοριστικά, καθώς αναφέρουν επιτυχία που φτάνει ακόμα και το 60% !

 

Ιωάννης Γρατσίας

21-1-2012

Διαγνωστικό Εργαστήριο Βιοπαθολογίας Μικροβιολογικό Μοριακή DNA Υπέρηχοι ΕΟΠΥΥ – Ιατρεία

Βιοχημικός Ι. Γρατσίας – Βιοπαθολόγος Ι. Κατσαβοχρήστος – Ακτινοδιαγνώστης Σ. Αλαγιάννης – Γενικός Ιατρός Χ. Χρυσανθάκου – Καρδιολόγος Α. Καστανάς – Νευρολόγος Γ. Καραγιώργης – Ουρολόγος Κ. Ψύλλιας – Πνευμονολόγος Ζέφη Μπαρμπαρέσσου

Ευθύνη & Ήθος στην ΒιοΪατρική επιστήμη – Εξατομικευμένη Ιατρική Πράξη με Ευγένεια και Ενσυναίσθηση

Ποιότητα στις διαγνωστικές εξετάσεις    Ασφάλεια προσωπικών δεδομένων GDPR

e – Ραντεβού μέσω Doctor Αny Τime σε ΚαρδιολόγοΟυρολόγοΝευρολόγο – Διαγνωστικές Εξετάσεις

Εημερωτικά Blogs   checkup.com.gr  –  nosileftis24.gr   –  syntagografisis.grtestcovid.gr

Συνεργάτης σε  Νοσηλευτικές Υπηρεσίες    –   AppleADay