Πανόρμου - 40, Αμπελόκηποι Αθήνα, ΤΚ. 11523

Πρόληψη και ΕνημέρωσηΆρθρα σχετικά με θέματα πρόληψης της υγείας

HIV – AIDS: Ενημερωθείτε τώρα και προφυλαχθείτε!

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ) αναφέρει πως την τελευταία 4ετία τα δηλωμένα περιστατικά με HIV λοίμωξη έχουν αυξηθεί κατά 60%. Έτσι τα στατιστικά για το 2012, υπολογίζουν βάση των δηλωθέντων, πως περίπου 1 άτομο στα 10.000 στο γενικό πληθυσμό στην Ελλάδα, είναι οροθετικό. Το σημαντικότερο όμως ίσως είναι πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των φορέων δεν το γνωρίζει, γιατί φοβάται το αποτέλεσμα της εξέτασης.

cumedicus : HIV

1 in 5 living with HIV

Η επαγρύπνηση, η συνεχής υπενθύμιση του προβλήματος χωρίς ενοχές και ταμπού, είναι το όπλο της αντίστασης στο θέμα. Ενημερώστε οι γονείς τα παιδιά σας, και ζητήστε να κάνουν HIV – τεστ στο προληπτικό check up τους, για λόγους υπενθύμισης του κινδύνου και εκπαίδευσης. Στην Αμερική, το HIV – τεστ προτείνεται στο check up των νέων από ηλικίας 16 ετών.

Ο πανικός θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς η μετάδοση του ιού δεν είναι και τόσο εύκολη σύμφωνα με τον πίνακα που αναρτά το ΚΕΛΠΝΟ
cumedicus: HIV

αξιολόγηση κινδύνου μετάδοσης του HIV ανάλογα με το είδος επαφής

ΟΜΩΣ….…. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΕΠΑΦΗΣ
π.χ.. το σπάσιμο του προφυλακτικού κατά την σεξουαλική επαφή, οι αντιδράσεις μας θα πρέπει να είναι άμεσες :
  • Εάν έμεινε μέσα σας σπέρμα, σφίγγεστε για να βγει από μέσα σας το σπέρμα. Σημειώστε πως η χρήση κλύσματος για τον καθαρισμό (ειδικά στον πρωκτό), συνιστάται να αποφεύγεται καθώς εμπεριέχει τον κίνδυνο τραυματισμού και την αύξηση της πιθανότητας μόλυνσης
  • Να πλύνετε καλά την εξωτερική περιοχή του πρωκτού, του κόλπου ή του πέους σας με νερό, σαπούνι ή Betadine ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην χρησιμοποιείτε ποτέ χημικές ουσίες που μπορεί να σας τραυματίσουν και να αυξήσουν την πιθανότητα μετάδοσης (π.χ. χλωρίνη, ξύδι, οξέα).
  • απευθύνεστε ΑΜΕΣΩΣ στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Υπουργείου Υγείας (ΚΕΕΛΠΝΟ) στο 210-5212054 (24ωρη γραμμή). Μπορεί να κριθείτε για την ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ προφυλακτικής θεραπείας ώστε να ΜΗΝ ΚΟΛΛΗΣΕΤΕ ! Η προφυλακτική αγωγή δίνεται μέχρι και 72 ώρες μετά την επικίνδυνη επαφή και εμποδίζει την εξάπλωση του ιού στον οργανισμό σας, με το ποσοστό επιτυχίας προφύλαξης από την μετάδοση του ιού να φτάνει στο 99% ! Γι’ αυτό είναι σημαντικό να πείτε όλη την αλήθεια χωρίς να αποκρύψετε τίποτε λόγω ντροπής!
(Στο Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός στην Αθήνα υπάρχει όλο το 24ωρο διαθέσιμη προφυλακτική αντιρετροϊική αγωγή στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.)

Δεδομένου ότι κρατιέται αρχείο για την χορήγηση αντιρετροϊικής αγωγής, οι γιατροί δεν χορηγούν προφύλαξη μετά από έκθεση πάνω από δύο φορές στο ίδιο άτομο. Η αντιρετροϊική αγωγή έχει πιθανές σοβαρές παρενέργειες και δεν μπορεί να γίνει υποκατάστατο του προφυλακτικού!

cumedicus: HIV - AIDS broken condom

 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΕΑΝ…
  • Έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του
  • ΜΗΝ χρησιμοποιήσετε ΠΟΤΕ λάδια κρέμες ή βαζελίνη που διαλύουν το latex. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποια λιπαντική κρέμα, τότε αυτή θα πρέπει να είναι υδατική (ζελέ τύπου ΚΥ jelly).
  • Έχει φυλαχτεί σε σημεία με έντονη ζέστη (εσωτερικό αυτοκινήτου)
  • Έχει εκτεθεί στον ήλιο
  • Έχει καταπονηθεί μηχανικά (έχει φυλαχτεί στην τσέπη, έχει ανοιχθεί με τα δόντια ή με νύχια)
  •  Θυμηθείτε ότι το προφυλακτικό, αν σπάσει, σπάζει συνήθως στην πρώτη εισχώρηση, και καλό είναι, με την αρχή της επαφής, να ελέγξετε στα γρήγορα την κατάσταση του βγαίνοντας εντελώς έξω.

 

 

Για άμεση ενημέρωση πάνω σε θέματα υγείας  και ευζωϊας, ακολουθήστε τη σελίδα του εργαστηρίου στο Facebook ή και το λογαριασμό μας στο Instagram, με συμβουλές για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη.

Διαγνωστικό Εργαστήριο Βιοπαθολογίας Μικροβιολογικό Μοριακή DNA Υπέρηχοι ΕΟΠΥΥ – Ιατρεία

Βιοχημικός Ι. Γρατσίας – Βιοπαθολόγος Ι. Κατσαβοχρήστος – Ακτινοδιαγνώστης Σ. Αλαγιάννης – Γενικός Ιατρός Χ. Χρυσανθάκου – Καρδιολόγος Α. Καστανάς – Νευρολόγος Γ. Καραγιώργης – Ουρολόγος Κ. Ψύλλιας – Πνευμονολόγος Ζέφη Μπαρμπαρέσσου

Ευθύνη & Ήθος στην ΒιοΪατρική επιστήμη – Εξατομικευμένη Ιατρική Πράξη με Ευγένεια και Ενσυναίσθηση

Ποιότητα στις διαγνωστικές εξετάσεις    Ασφάλεια προσωπικών δεδομένων GDPR

e – Ραντεβού μέσω Doctor Αny Τime σε ΚαρδιολόγοΟυρολόγοΝευρολόγο – Διαγνωστικές Εξετάσεις

A permanent AppleADay councelorsyntagografisis.gr