Πανόρμου - 40, Αμπελόκηποι Αθήνα, ΤΚ. 11523

Πριγκιποννήσων - 24, Γκύζη Αθήνα, ΤΚ. 11474

Πανόρμου - 40, Αμπελόκηποι, Αθήνα
Πριγκιποννήσων - 24, Γκύζη, Αθήνα

213 0312000 | 216 0700000

Πρόληψη και ΕνημέρωσηΆρθρα σχετικά με θέματα πρόληψης της υγείας

Κορωνοϊός COVID-19- Είναι το γρήγορο τεστ αξιόπιστο;

 

Τα γρήγορα τεστ για τον COVID-19 που έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά μέχρι σήμερα (Μάιος 2020) είναι πολλά, και έχουν έχουν όλα ως αρχή λειτουργίας τους, την ανοσοχρωματογραφία – ίδια με των τεστ κυήσεως που κυκλοφορούν στα φαρμακεία.

Με αυτά γίνεται ανίχνευση των αντισωμάτων IgG IgM που παράγει ο οργανισμός έναντι του COVID-19, προκειμένου να τον αντιμετωπίσει.

 

 

Είναι επομένως ένας έμμεσος τρόπος ανίχνευσης του ιού, με κάποιους όμως επιπλέον ιδιαίτερους περιορισμούς σε σχέση με τα άμεσα τεστ ανίχνευσης PCR *.  Αυτοί οι περιορισμοί είναι ότι:

  • πρέπει το τεστ να γίνει αφού έχουν παραχθεί αντισώματα
  • πρέπει να μπορεί ο ασθενής να παράγει αντισώματα
  • τα αντισώματα που παράγει ο ασθενής να είναι ακριβώς αυτού του τύπου τα αντισώματα που ανιχνεύει το τεστ

Αυτά σημαίνουν αντίστοιχα ότι το τεστ θα πρέπει να:

  • γίνει τουλάχιστον 5 ημέρες μετά την αρχή των συμπτωμάτων ώστε να έχουν προλάβει να παραχθούν κάποια αντισώματα, αλλιώς θα βγει ψευδώς, αρνητικό
  • μην γίνει σε ανοσοκατεσταλμένους, γιατί θα βγει, ψευδώς, αρνητικό
  • να αξιολογηθεί ότι δίνει ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα λόγω της έμμεσης ανίχνευσης αντισωμάτων και όχι του ίδιου του ιού.

 

Για τους λόγους αυτούς και μόνο, τα τεστ αυτά, αξιολογούνται ως αξιόπιστα μόνο στα θετικά αποτελέσματα.….και τα αρνητικά θα πρέπει να λαμβόνονται σε ύποπτα περιστατικά, ως αμφίβολα.

 

Τα γρήγορα τεστ αντισωμάτων COVID-19, δείχνουν ευαισθησία στην ανίχνευση 80-90%, δηλαδή ένα 10 – 20 % των περιστατικών με μόλυνση COVID-19, θα το χάσουν με ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα η ταχεία μεθοδολογία της ανοσοχρωματογραφίας και στην Ελλάδα, αποδεικνύει ότι μέχρι σήμερα τα γρήγορα τεστ έχουν αξοπιστία, πολύ μικρότερη από το 80 – 90 %.

Γι’ αυτό και στο εργαστήριο μας, επιλέγουμε  ΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΕΣΤ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΥΜΕ.

 

Σήμερα σαν τεστ αντισωμάτων χρησιμοποιούμε μεθοδολογία χημειοφωταύγειας σε μηχάνημα – αυτόματο αναλυτή –  που σε δεδομένο χρονικό διάστημα μπορεί να δώσει σύμφωνα με δοκιμές που έγιναν στην Αγγλία, ευαισθησία μέχρι και 99%.

 

Συμπερασματικά, θεωρούμε ότι τα γρήγορα τεστ των αντισωμάτων COVID-19, ΔΕΝ πρέπει να είναι η επιλογή ακόμα και για την έμμεση ανίχνευση του ιού, γιατί τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα δίνουν δυναμικά πολλά ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα και μεγαλύτερη διασπορά.


 

* Τα τεστ ανίχνευσης με PCR για τον COVID-19:

  • πρέπει να γίνεται (και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ), μόνο στις περιπτώσεις ασθενών με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, για την επιλογή του κατάλληλου νοσοκομείου για την αναγκαία εισαγωγή τους.
  • η εκτέλεση από τα κινητά συνεργεία συλλογής δειγμάτων που κάνουν αποκλειστικά αυτή την εργασία, μπορεί να κρύβει πιθανώς κάποιους κινδύνους μόλυνσης για τον εξεταζόμενο, σε περίπτωση που δεν έχει ήδη COVID-19.

 

Διαγνωστικό Εργαστήριο Βιοπαθολογίας Μικροβιολογικό Μοριακή DNA Υπέρηχοι ΕΟΠΥΥ – Ιατρεία

Βιοχημικός Ι. Γρατσίας – Βιοπαθολόγος Ι. Κατσαβοχρήστος – Ακτινοδιαγνώστης Σ. Αλαγιάννης – Γενικός Ιατρός Χ. Χρυσανθάκου – Καρδιολόγος Α. Καστανάς – Νευρολόγος Γ. Καραγιώργης – Ουρολόγος Κ. Ψύλλιας – Πνευμονολόγος Ζέφη Μπαρμπαρέσσου

Ευθύνη & Ήθος στην ΒιοΪατρική επιστήμη – Εξατομικευμένη Ιατρική Πράξη με Ευγένεια και Ενσυναίσθηση

Ποιότητα στις διαγνωστικές εξετάσεις    Ασφάλεια προσωπικών δεδομένων GDPR

e – Ραντεβού μέσω Doctor Αny Τime σε ΚαρδιολόγοΟυρολόγοΝευρολόγο – Διαγνωστικές Εξετάσεις

Εημερωτικά Blogs   checkup.com.gr  –  nosileftis24.gr   –  syntagografisis.grtestcovid.gr

Συνεργάτης σε  Νοσηλευτικές Υπηρεσίες    –   AppleADay