Πανόρμου - 40, Αμπελόκηποι Αθήνα, ΤΚ. 11523

Πριγκιποννήσων - 24, Γκύζη Αθήνα, ΤΚ. 11474

Πανόρμου - 40, Αμπελόκηποι, Αθήνα
Πριγκιποννήσων - 24, Γκύζη, Αθήνα

213 0312000 | 216 0700000

Πρόληψη και ΕνημέρωσηΆρθρα σχετικά με θέματα πρόληψης της υγείας

Τεστ για τον κορωνοϊό – Σε ποια περίπτωση να το κάνετε

Μας παίρνουν πολλοί τηλέφωνο και ρωτάνε εάν μπορούν να κάνουν σε εμάς ή αλλού το τεστ για τον κορωνοϊό.

Η απάντηση μου σε όλους, βασίζεται, στο στάδιο πριν την απόφαση να κάνει κανείς το τεστ. Θεωρώ πως χρειάζεται μία συνολική εκτίμηση της ανάγκης και των δυσκολιών που προκύπτουν κάνοντας το τεστ ή όχι.

 

Α. Στην περίπτωση που κάποιος είναι χωρίς ενδείξεις λοίμωξης και είναι υγιής και χωρίς γνωστή επαφή με άτομο με λοίμωξη.

Η εμπειρία μας δείχνει πως ζητώντας να κάνει κάποιος το τεστ, καλύπτει πρακτικά τους φόβους του για την συγκεκριμένη στιγμή του τεστ.

Όμως προκύπτουν τα ερωτήματα:

  •  Με ένα λογικά αναμενόμενο αρνητικό αποτέλεσμα, θα νοιώσει κανείς ασφαλής και για πόσο χρόνο; Θα πάψει κανείς να προσέχει;
  • Κάθε πότε θα επαναλαμβάνει το τεστ για να είναι ενήμερος της κατάστασης του;

 Και το βασικό ερώτημα:

  •  Το συνεργείο που θα έρθει στο σπίτι για να κάνει το τεστ, είναι ασφαλές;

Να σημειωθεί προκαταβολικά ότι τα συνεργεία αυτά έχουν συσταθεί ειδικά για αυτή την περίπτωση και επισκέπτονται αποκλειστικά πιθανούς ασθενείς με κορωνοϊό.

Τα άτομα που κάνουν το τεστ είναι ασφαλή, όσο δεν έχουν κολλήσει τον κορωνοϊό από τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σε εξεταζόμενα άτομα. Η ασφάλεια τους είναι συνάρτηση της προσωπικής τους σωστής εκπαίδευσης – υπευθυνότητας – ικανότητας – αλλά και τύχης. Και πάντα είμαστε εκτεθειμένοι στην ανθρώπινη πιθανή απροσεξία….

 

Β. Στην περίπτωση που κάποιος έχει σχετικά ήπια συμπτώματα  πυρετού – βήχα κ.λ.π. από κρύωμα ή βήχα χωρίς να ξέρει εάν έχει κολλήσει κοροναϊό – Και χωρίς να έχει επαφή με άτομο με γνωστή λοίμωξη

Η πρώτη άμεση οδηγία είναι το άτομο να παραμένει σε απομόνωση στο σπίτι του και επικοινωνεί με τον ιατρό του για συμβουλές.

Η ανάγκη διενέργειας του τεστ είναι λογική για την εκτίμηση της ατομικής κατάστασης του ασθενούς και της ασφάλειας του οικογενειακού και επαγγελματικού του περιβάλλοντος του. Μπορεί τότε να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες του ΕΟΕΔΥ 1135 ή με το ΕΚΑΒ για την εκτέλεση του τεστ.

Όμως για την εκτέλεση του τεστ, ισχύουν οι προβληματισμοί όπως και στην περίπτωση Α.

 

Γ. Στην περίπτωση που κάποιος έχε έρθει σε επαφή με άτομο που έχει λοίμωξη κορωνοϊού

Η πρώτη άμεση οδηγία είναι και πάλι να παραμείνει το άτομο σε απομόνωση στο σπίτι του, τουλάχιστον για 14 ημέρες μετά την επικίνδυνη επαφή και να επικοινωνήσει με τον ιατρό του για συμβουλές.

Και σε αυτή την περίπτωση η ανάγκη διενέργειας του τεστ είναι λογική.

Όμως για την διενέργεια του τεστ ισχύουν και εδώ οι προβληματισμοί όπως και στην περίπτωση Α

 

Δ. Στην περίπτωση που είναι κάποιος που έχει σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη και υπάρχει σοβαρή υποψία να έχει κολλήσει κορωνοϊό

Είναι κατανοητό πως σε τέτοιες καταστάσεις υπάρχει η ανάγκη λήψης άμεσων αποφάσεων για την υποστήριξη του ασθενούς που δυνητικά κινδυνεύει.

Οι όποιοι προβληματισμοί για την εκτέλεση του τεστ δεν ισχύουν πλέον και η ανάγκη για την διενέργειά του είναι άμεση ώστε η εισαγωγή του σε νοσοκομείο να είναι με την γνώση της διάγνωσης για τη σωστή αντιμετώπιση.  

Η εισαγωγή σε νοσοκομείο πρέπει να είναι για τα άτομα με πνευμονική λοίμωξη απολύτως ξεκάθαρη, ειδικά αυτήν την περίοδο, καθώς το νοσοκομειακό περιβάλλον εκθέτει σε πολλαπλούς κινδύνους από άλλες λοιμώξεις που θα έρθουν να προστεθούν στην όποια ήδη επιβαρυμένη κατάσταση .

 

 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

Σύμφωνα και με τις τελευταίες οδηγίες του ΕΟΕΔΥ (14-3-2020), το τεστ προτείνεται να γίνεται σε άτομα με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού ώστε να εκτιμηθεί η πιθανή εισαγωγή του σε νοσοκομείο.

Η γνώμη του θεράποντος ιατρού υπερέχει και είναι η μόνη έγκυρη άποψη για την λήψη αποφάσεων εκτέλεσης του τεστ και πιθανής νοσοκομειακής αντιμετώπισης.

Όμως η χωρίς σοβαρή αιτία εκτέλεσης του, δημιουργεί προβληματισμούς που θα πρέπει να συναξιολογηθούν…

Εάν πιστεύει κανείς ότι έχει κολλήσει κορωνοϊό και δεν έχει σοβαρά συμπτώματα, τότε το λογικό είναι να παραμένει το άτομο σε απομόνωση στο σπίτι του και να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το γιατρό του.

Διαγνωστικό Εργαστήριο Βιοπαθολογίας Μικροβιολογικό Μοριακή DNA Υπέρηχοι ΕΟΠΥΥ – Ιατρεία

 

Διαγνωστικό : Δ/ντης Βιοχημικός Ι. Γρατσίας –  Βιοπαθολόγος Ι. Κατσαβοχρήστος / Μ. Κολοκούρη – Ακτινοδιαγνώστης Σ. Αλαγιάννης

Ιατροί : Γενικός Ιατρός Χ. Χρυσανθάκη – Ενδοκρινολόγος Ε. Τυφοξήλου – Καρδιολόγος Α. Καστανάς – Νευρολόγος Γ. Καραγιώργης – Ουρολόγος Κ. Ψυλλιάς – Πνευμονολόγος Ζαφειρία Μπαρμπαρέσσου

Ευθύνη & Ήθος στην ΒιοΪατρική επιστήμη – Εξατομικευμένη Ιατρική Πράξη με Ευγένεια και Ενσυναίσθηση

Κορυφαία επίδοση ικανοποίησης εξεταζόμενων 5 αστέρων σε χρήστες μέσω  Google / Doctor any Time

Ποιότητα στις διαγνωστικές εξετάσεις    Ασφάλεια προσωπικών δεδομένων GDPR

e – Ραντεβού μέσω Doctor Αny Τime σε ΚαρδιολόγοΟυρολόγοΝευρολόγο – Διαγνωστικές Εξετάσεις

Εημερωτικά Blogs   checkup.com.gr  –  nosileftis24.gr   –  syntagografisis.grtestcovid.gr